Политика

Протестните партии са на ръба на мнозинство, но без подкрепата на БСП няма да стане

Протестните партии са на ръба на мнозинство, но без подкрепата на БСП няма да стане

 

parvan-simeonov-bsp-ot-partia-na-statukvoto-se-prevarnaha-pochti-v-partia-na-promanata-1

 

 

Протестните партии са на ръба на мнозинството. Ако изборите са утре, ще им трябва подкрепата на БСП. Това сочат данните за моментните нагласи на „Галъп”. „Има месец и половина кампания. Това е моментна картина”, подчерта Първан Симеонов в „Здравей, България”.

 

 

Тази моментна картина обаче давала възможност за съставяне на кабинет. „Голяма част от червените линии, които попречиха за съставянето на кабинет в предишните мандати, сега изглеждат изтрити. Всички партии на промяната дават заявки, че ще си сътрудничат. Но все още не им стигат гласове за мнозинство”, обясни социологът.

 

 

Според него едно от най-любопитните развития през последните месеци е при БСП.

 

 

 

„От партия на статуквото се превърнаха почти в партия на промяната. Това е показателно колко условни са тези деления и каква поразия стана от това. Може би ще им трябва и БСП, ако данните са такива”, каза Симеонов. Според него друг важен въпрос е дали ще влезе формацията на Мая Манолова. Ако тя влезе, картината може да е малко по-благоприятна за партиите на протеста.

 

 

 

Симеонов коментира и резултатите на „Продължаваме промяната”.

 

 

„Въпросът е дали ще има магия. Засега има известно обществено влюбване. Тези неща са неизчислими и непредвидими на този етап. Ако се окаже вълна, може да спорят за челни позиции. Ако се окаже поредният десен проект, ще бъде друго. Засега играят правилно – категорично бягат от ролята на пореден десен проект, гледат да не се скарат с никого и пазят онази лява, дошла от президента легитимация, която им дава центристки вот”, обясни Симеонов.

 

 

„Хубавото за ГЕРБ от новия проект е, че всички останали може да станат на „салата” и ГЕРБ да „щръкнат” отгоре. Лошото за ГЕРБ, което може да стане, е, ако се окаже, че тези политици предизвикват някаква вълна”, каза Симеонов.

 

 

При висока активност „Продължаваме промяната” може да дръпнат повече гласове, смята още Симеонов.

 

 

„При каквато и да е активност, ми се струва трудно ГЕРБ и ДПС да имат легитимността да направят правителство. Известно време те трябва да останат в „политическа карантина”, коментира още социологът.

 

 

Един от основните резервоари за всички нови политически проекти обичайно били хора, които не гласуват.

 

 

„Част от тези, които сега се обръщат към ПП са хора, които биха гласували за ДБ. Други са от хората, които предишните избори гласуваха за ИТН. БСП и ГЕРБ дори може да загубят гласове”, каза Първан Симеонов.

 

 

 

Предизвикателството на президента Румен Радев към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов изглежда като провокация, смята още Симеонов. „Румен Радев си го връща. Той подчертава позицията си като основен, почти единствен кандидат. От ГЕРБ ще се надяват той да подцени ситуацията”, каза Симеонов.

 

 

 

Данните на „Галъп“ са от телефонен сондаж, проведен между 21 и 26 септември сред 2000 пълнолетни българи по специална панелна методика, която осигурява максимална представителност. Абсолютната максимална грешка е ±2,4% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души. Сондажът е част от изследователската програма на „Галъп интернешънъл болкан“.

Нова тв, Факти бг

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024