Политика

СУ не трябва да бъде използван да легитимира лидер, който не смее сам да се включи в кампанията

СУ не трябва да бъде използван да легитимира лидер, който не смее сам да се включи в кампанията

 

8da9df3d961849e182f53f86762f610d

 

 

 

Учудваща е новината, че ГЕРБ ще подкрепи ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент на изборите на 14 ноември. Проф. Герджиков е по средата на своя мандат. В момента се намираме в сложна епидемиологична ситуация. На старта на учебната година сме. Малко авторитетни лица биха застанали с името си зад партия, която през последната година изпадна в сериозна политическа изолация и има сериозни репутационни проблеми„. доц. Милен Любенов, политолог и преподавател в СУ.

 

 

 

Според него ГЕРБ се опитват да използват институционалния авторитет на най-стария университет в България чрез неговия ректор, а не толкова с персоната Анастас Герджиков. Това би създало напрежение и в университета.

 

 

 

 

Като че ли имаше и други варианти пред ГЕРБСУ не трябва да бъде използван да легитимира и лидер, който не смее сам да се включи в кампанията… Мисля, че на първия тур ще получи резултат, по-нисък от листата на ГЕРБ на парламентарните избори. Силно решение на ГЕРБ при избори 2 в 1 беше самият Борисов да се кандидатира или партийна фигура„.

По думите на доц. Любенов риск пред кандидатурата на проф. Герджиков е слабата му разпознаваемост сред широката общественост.

 

 

 

Не трябва да смесваме академичната работа с политиката„.

 

 

 

По БНР политологът подчерта, че „Продължаваме промяната“ има шансове да спечели парламентарните избори.

 

 

От това, което се вижда като данни, а и с оглед на некооперативната роля на ИТН, които вероятно ще продължават да се сриват електорално, изглежда, че следващото правителство ще бъде съставено от поне три партии.

 

 

 

След като две партии са в тотална изолация – ГЕРБ и ДПС, ИТН не показват кооперативност, остават другите три – БСП, ПП и ДБ… В следващите години ще се намираме в ситуация на фрагментация на партийната система, която ще изисква висока коалиционна култура„.

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024