Политика

Това е ГЕРБ: Елен Герджиков – съдружник с Тарзан от „Алиекспрес” в кръчми по „Витошка”

Това е ГЕРБ: Елен Герджиков – съдружник с Тарзан от „Алиекспрес” в кръчми по „Витошка”

 

 

еленг-750x430

 

 

 

Подалият оставка като шеф на Столичната община гербер №1 в София Елен Герджиков, заедно с дясната си ръка Ричард Георгиевич Алибегов, осмян от народа с прякора Тарзан от „Алиекспрес”, се оказаха…съдружници, съобщава Narod.bg.

 

 

 

 

Дългокосият любовник на Деница Сачева, дето плаши с бунтове, за да угоди на Бойко Борисов, и напусналия СОС Герджиков са осеяли бул. „Витоша” с аквариумите пред заведенията, пише „Уикенд”.

 

 

 

 

Те не само, че не се вписват в градската среда и буквално опъват нервите на пешеходците, но и  плащат символични наеми. И нека веднага да подчертаем, това не е единствената корупционна схема на топ общинаря Герджиков, но тя е най-видимата.

Цените под тези прозрачни похлупаци са космически, пушенето в тях е разрешено и са пълни с клиенти денонощно.

 

 

 

 

Въпреки всички тези „екстри”, запознати казват, че наемът им към кметството е символичен – по 22,90 лв. на квадрат според тарифата на Столичната община. Нищо че това е най-скъпият столичен булевард, на който наемите са в хиляди евро.

 

 

В тази зона толкова ще струва и ако се извади сергия за плод-зеленчук, защото таксите за тротоарното право в София са се заковали на това положение още от 2006 г. и на фона на повсеместната скъпотия са направо жълти стотинки. Интересно е дали след оставката на Елен Герджиков тези такси ще се променят!

 

 

 

 

Според юристи, до които се допитахме, повечето от въпросните апендикси към заведенията имат само разрешения за поставяне на маси, столове и тенти на открито, но не и за изграждане на масивни конструкции.

 

 

 

 

Въпреки това за тях се копаят дълбоки основи, излива се бетон, унищожава се настилка, после се поставят специални подиуми, дори се „окупират” и дървета по булеварда и по нищо не личи, че са „временни” обекти.

 

 

 

 

 

Законът и наредбите на общината са потъпкани, но пък заведенията зад аквариумите са разширили площта си двойно и тройно и то на пъпа на столицата, а пешеходците се чудят как да се проврат в теснотията покрай сградите и сервитьорите с таблите.

През годините тези съоръжения никнат като гъби и няма сила, която да ги спре. Ако някой реши да протестира, веднага насреща му излиза заплашително Ричард Алибегов – официално от позицията на шеф на браншовата асоциация.

 

 

 

 

Според запознати обаче той самият е първият, усвоил част от булеварда пред своето бистро „Рафи” с масивна конструкция още през 2015 г., докато другите опаковали масите отвън само с мушами. След това заедно с Eлен Герджиков, който от години е с позиции в ресторантьорския бизнес, са измислили хитрата схема да печелят на гърба на кметството – столичната община си затваря очите и не пипа наредбите, а заведенията се разширяват за сметка на пешеходната зона на бул. „Витоша”, а и на други места из столицата.

 

 

 

 

Алибегов, който е кумец и съдружник на Петър Стоянов-Сумиста, от години държи бистро „Рафи” на централния булевард. Заведението му е разположено на два етажа в сграда, която е общинска собственост. Отделните зали са прибавяни една след друга към „Рафи”, веднага след като предишните им наематели са натиснати бързо да се изнесат.

 

 

Тези „присъединявания” на общинска собственост Алибегов прави със задкулисната помощ на Елен Герджиков от позицията на общински шеф.

 

 

Изгонените просто няма на кого да се оплачат.  Дори според източниците ни двамата – Алибегов и Герджиков –  са си станали толкова близки, че вече са съсобственици (не просто наематели) и на още едно заведение на бул. „Витоша”, близо до мястото, в което беше застрелян Димата Руснака. Разбира се, имената им ги няма в Имотния регистър.

 

 

 

Откакто са се появили въпросните аквариуми из центъра на София, не спира и недоволството на пешеходците. Столичният инспекторат обаче остава сляп и глух за „временните” обекти. Не е известно поне един от тях да е премахнат. А и как да ги съборят или да им наложат глоби, след като е публична тайна, че самият Елен Герджиков чрез подставени лица е или собственик, или съдружник в много от аквариумите.

 

 

 

Преди 5-6 години главният архитект на столицата Здравко Здравков също се беше заканил, че ще ги премахне. Те обаче са твърдо закотвени и дори се множат, но пък все още липсват ясни стандарти за тези уж „преместваеми” обекти.

 

 

В цялата суматоха самият Алибегов дори се беше приготвил и да сече кестените пред „Рафи”. Истинско чудо е, че не успя, защото от години те с Елен Герджиков са господарите на града. 

 

 

 

Как обаче самият Елен Герджиков се превърна в толкова силна фигура? Отговорът е прост – като протеже на още по-силни покровители. Очевидци казват, че в последно време Герджиков не стъпва в общината с месеци, потънал в безкрайни алкохолни запои.

 

 

 

Негови служители редовно го засичат силно почерпен на заседания на СОС, ако изобщо благоволи да се появи. Но далеч не винаги е било така.

През 2006 г. той е представен на Цветан Цветанов, който по онова време набира кадри за ГЕРБ, а кмет на София е Бойко Борисов. Преди тази среща, на която Герджиков е високо оценен, той се занимава с продуциране и мениджмънт на музикални банди, и с пиар на заведения.

 

 

 

 

Покрай това се познават и с Алибегов. Бъдещият общинар пробва и други бизнеси, имал е например, и някаква строителна фирма, но без особени успехи. 

Елен Герджиков е съдружник също и в „Моно 2009”, която върти  нощни барове и ресторанти. Далеч по-интересна е обаче другата му фирма „Старт 26”, която също е в сферата на заведенията. Неин управител е скандалният Петър Филипас Цабалас.

 

 

 

Според Имотния регистър след  2005 г. известният като Пепи Гърчето бизнесмен започва да изкупува един след друг ценни имоти на ул. „Оборище”. Сред респектиращите му придобивки е и къщата на Румен Гайтански – Вълка на „Оборище” 12, за която плаща 10 милиона лева.

 

 

 

 

 

По същото време от сейфа на някогашната „Алфа банк” изчезват

 

21 млн. лева, измъкнати в чанти от касиера на един от клоновете Петко Митевски, който от години е в неизвестност. Той признава, че е взел парите, защото приятелят му Петър Цабалас искал да ги вложи като депозит в друга банка.

 

 

 

 

Гъркът с български паспорт обещал, че след това ще ги върне обратно в „Алфа банк” и двамата щели да си поделят лихвата. Комисионът на касиера трябвало да е около 400 000 евро.

Така или иначе Гърчето не става подсъдим по тази афера, а купува скъпи имоти и според оперативна информация в част от тях са вложени и задигнатите милиони. Никой обаче не го разследва и много задълбочено, защото се знае, че работи за влиятелни персони.

 

 

 

 

 

Името на Гърчето нашумя и покрай кокаиновия крал Евелин Банев – Брендо. Според спецслужбите Петър Цабалас помогнал да се изперат няколко милиона евро от опиати чрез австрийска компания.

Запознати твърдят, че Гърчето легализирал и пари, натрупани от източване на кредитни карти в Европа. Далаверата ставала чрез пазаруване на луксозни имоти в атрактивни улици около Докторския паметник.

 

 

 

 

И този човек с тази цветна биография в същото време е съдружник на видния столичен общинар Елен Герджиков! Кой ще повярва, че полицаят Цветан Цветанов не е знаел за тези му бизнес връзки?!

 

 

 

Въпреки това, когато Андрей Иванов подава оставка, за негов приемник е посочен Елен Герджиков. Впрочем, и самият Андрей Иванов е полицай от кариерата и няма съмнение, че двамата с Цветанов са били отлично запознати с биографията, бизнеса, схемите и връзките на протежето си.

 

 

 

 

Самият Андрей Иванов изхвърча от председателското място в Столичния общински съвет след  имотен скандал през 2010 г. Тогава го обвиниха, че е купил 52 имота за над 10 млн. лв. Проверката на НАП обаче стигна до извода, че всичко е наред с доходи, разходи и данъци.

 

 

 

 

Последваха обаче нови обвинения към Андрей Иванов, че бавел някакви процедури около Общинска банка, но и там се размина без последствия. Накрая го обвиниха в далавери около проекта, свързан с административно обслужване по електронен път и едва тогава Андрей Иванов се оттегли, а негов приемник стана спеца по заведения и пиар Елен Герджиков.

 

 

 

Само да уточним и още един важен детайл около политическия възход на Андрей Иванов – от 1992 г. той е директор на Изчислителния център на бившата Държавна сигурност и няколко години по-рано там започва и милиционерската кариера на Цветан Цветанов. След МВР той работи в Главно данъчно управление (днес НАП).

 

 

 

През 2007 г. Андрей Иванов става общински съветник, при това обаче след като Цветан Цветанов издействал, както си припомнят отлично запознати, да го преместят по-напред в листите на партията.

 

 

 

 

Пак с протекциите на Цветан Цветанов Андрей Иванов става шеф на ГЕРБ в столицата, а след това и председател на общинския съвет. По същото време самият Бойко Борисов е имал друг фаворит за поста – Владимир Кисьов. И не случайно – никой не познава Андрей Иванов преди Цветанов да го представи на ГЕРБ. Въпреки това обаче общинските съветници от партията остават на страната на Цветанов, а не на лидера си Борисов.

 

 

 

Така общината е овладяна от кликата на Цветанов и Иванов, който бързо се превръща в много богат човек с имоти и огромна яхта, закотвена в Халкидики, а също и с тежка охрана като мафиотски бос. Послушният Елен Герджиков е просто тяхна пионка. Та свой ред той е от малцината, които остават верни на Цветанов, когато е изгонен от партията. Но нима е имал друг избор?!

 

 

 

 

Тези дни Елен Герджиков подаде оставка като шеф на Столичния общински съвет. На пръв поглед неочакван ход, а и той самият не обясни защо се оттегля. Буквално ден по-късно в Пловдив Бойко  Борисов заяви, че лично е поискал да се махне, понеже не се справя с работата.

 

 

 

За пример Борисов посочи мълчанието на председателя, когато общинари обвинили кмета на София Йорданка Фандъкова, че нейното управление е довело да фалита на градския транспорт. „Не се справя” – отсече Борисов по адрес на Герджиков и любезно допълни, че е „градско момче”.

 

 

 

 

 

Запознати обаче казват, че тепърва ще излизат и другия разкрития за председателя и неговите схеми на гърба на ГЕРБ и на самата Йорданка Фандъкова. Източници на „Уикенд” допълват, че най-вероятно скоро Герджиков ще стане и клиент на прокуратурата заради безобразията, които системно е вършил.

 

 

Уикенд, Народ БГ

narod.bg

 

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024