ОБЩЕСТВО

Хърсев: Цената, която плащаме, не е за реалното потребление на ток

Хърсев: Цената, която плащаме, не е за реалното потребление на ток

 

harsev-cenata-koato-plashtame-ne-e-za-realnoto-potreblenie-na-tok-1

 

„Общо взето инфлацията в България се движи паралелно с инфлацията в ЕС, тъй като ние сме във валутен борд, но има леки отклонения. Ако там очакваме около 3-4 %, при нас може да стане 5-6, но аз не очаквам ние да имаме двуцифрена инфлация“, каза проф. Ганчо Ганчев в студиото на „Денят ON AIR“.

 

 

 

Финансистът доц. Емил Хърсев също сподели, че не очаква в никакъв случай двуцифрена инфлация.

 

 

 

„Защото сигурните индикатори за бъдещото ниво на цените са фючър контрактите, които се сключват на борсите за доставка на основните суровини, включително и енергоносителите, а те са надолу, към края на годината. Това означава, че процесът на увеличаване на цените стихва“, допълни той.

 

 

Специалистите обаче смятат, че натрупаната инфлация у нас ще изяде половината от увеличението на дохода на българите и спестяванията им.

 

 

 

„Добре знаем обаче, че българската икономика е три пъти по-енергоемка от тази на ЕС, което означава, че всякакво покачване на цените на електроенергията и другите енергоносители, се отразява три пъти по-силно върху нашите производители, които много силно са засегнати от този процес. И тук стои въпросът какво би могло да се направи в тази ситуация“, подчерта проф. Ганчев.

 

 

 

„Първото, за което се сещат българските индустриалци, е да поискат някой да им плати 70 лв. на всеки един изхарчен мегават, което означава да субсидираме потребление. Аз не бих им платил един лев. Един бизнес не трябва да разчита държавата да го храни и да му поема части от разходите по никакъв начин. Същият ефект би могъл да се получи.

 

 

 

И това е разумното решение за мен, като се преразгледат редица добавки към цените на електроенергията, които задължават българския бизнес да субсидира износа, потреблението на населението и неефективното управление на енергийната система у нас. Всъщност цената, която плащаме, не е за реалното потребление на ток, а всякакви задължения към обществото, такси, всевъзможни фондове и т.н.“, добави доц. Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

 

 

 

Бизнес, който си купува електроенергията ден за ден, а не за няколко месеца напред, не може да си направи никаква прогноза за разходите, смятат икономистите.

 

 

 

А дали да очакваме повишение на цената на тока за битовите потребители?

 

 

Засега нищо не е сигурно, макар че има прогнози за 20-процентен ток от януари следващата година, твърдят специалистите. Според тях дотогава има повече от три месеца, предстоят избори, вероятно нов, редовен кабинет, казаха експертите.

 

 

Те са на мнение също, че е необходима диверсификация на доставките на газ, защото прекомерната зависимост от един доставчик е опасна.

 

Факти бг

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

милошев

Наш професор: Учените разработват метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024