Политика

Янев: Не се налага засега включването на въоръжените сили в охраната на границата

Янев: Не се налага засега включването на въоръжените сили в охраната на границата

янев1d6164afa7ab4fc5b759dd36c3d09fad

 

 

 

„Към момента не се налага включването на въоръжените сили в охраната на границата“

 

 

Това каза служебният премиер Стефан Янев в парламента при изслушването относно готовността и плановете на правителството за посрещане на нова мигрантска вълна и необходимите средства за обезпечаване на дейността на отговорните институции, предаде БТА.

 

 

Премиерът посочи, че решение за включването на въоръжените сили ще бъде взето, когато ситуацията го налага. Към момента правим необходимото относно подготовката на страната, подготовката на националните елементи от системата за национална сигурност по охрана на държавната граница, посочи Янев.

 

 

 

Министерството на отбраната има готовност да разположи до 1051 военнослужещи на българо-турската граница при разчет за три ротации по две седмици всяка, каза служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

 

 

Той допълни, че необходимите финансови средства за участието на средно 600 военнослужещи на месец и необходимата техника за усилване охраната на държавната граница до края на годината са в размер на 9 606 000 лв. Министерството няма тези средства и затова Панайотов е изпратил писмо до ресорната парламентарна комисия.

 

 

 

България е евакуирала от Афганистан 27 български и 34 афганистански граждани. Това каза служебният министър на външните работи Светлан Стоев при излушването. Ситуацията в Афганистан е крайно тревожна, посочи Стоев. Приоритет на властите досега е било извеждането на българските граждани и афганистанските граждани, които са имали принос към българското посолство и мисиите ни. Очакваме 14 афганистански граждани да дойдат по линия на ЕС от т.нар. логистичен хъб от Испания, каза още министърът.

 

 

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024