Политика

Янев предлага компенсиране на бизнеса за цената на тока, но е нужна втора актуализация на бюджета

Янев предлага компенсиране на бизнеса за цената на тока, но е нужна втора актуализация на бюджета

цени768x432

 

 

 

„През последните два месеца България има едни от най-ниските устойчиво цени в рамките на ЕС. На моменти по-ниски цени е имало само в Полша. Много пъти сме говорили, че високите цени се дължат на икономическия подем след коронавируса, както и на много икономически фактори, на които не можем да влияем.

 

 

 

Все пак ,благодарение на усилията на правителството и всички държавни органи, до момента успяваме да запазим относително най-ниските цени в ЕС. Този факт не ни успокоява, търсим вътрешните механизми, по които можем да подобрим координацията и ефективността на българската система.

 

 

 

В тази посока направихме и поредица от заседания, на които се обединихме около няколко мерки, които ще намалят тежестта върху българския бизнес и потребителите на електроенергията”, обясни премиерът Стефан Янев.

 

 

 

 

Той подчерта, че служебното правителство целенасочено е работило в посока всички потребители да имат достъп до електрическа енергия и тя да бъде във възможно най-добрият ценови диапазон.

 

 

 

 

Разработена е схема, съвместно с КЕВР, за компенсации на бизнес потребителите през предстоящите зимни месеци, включително първите месеци на новата година. Тези мерки ще бъдат заложени в Бюджет 2022.

 

 

 

 

„Надяваме се, че през ноември новият парламент ще се занимае с тази мярка. От гледна точка на това, че финансовият ресурс за тези компенсации е в държавата, механизъм съществува. Единствената особеност е, че разплащането трябва да стане през държавния бюджет”, обясни премиерът.

 

 

 

 

Втората дългосрочна мярка е свързана с изработването и утвърждаването на Национална позиция, която да служи в рамките на ЕС за по-гъвката общоевропейска политика по отношение на компенсаторните механизми за държавна помощ или за временно намаляване на тежестта на цената на т.нар. въглеродни емисии, които се калкулират в цената на електричеството.

 

 

 

 

Министерство на финансите, съвместно с БФБ и Министерство на икономиката, трябва да разработи механизъм, който ще работи за балансиране на интересите на производители, търговци и клиенти на ел.енергия и по този начин ще създаде условия за гъвкав пазар и намаляване на пазарния риск.

 

 

 

 

Обмислени са и няколко краткосрочни мерки, свързани с дейността на КЕВР – засилване на регулаторния контрол по отношение на пазара; промени в методиката на образуване на цена. Според министър-председателя тези мерки ще дадат допълнително успокояване и възможност пазарът да бъде по-адекватен на случващото се. Обмисля се и още един пакет от мерки, които все още не били готови, но се работи по тях.

 

 

 

 

„Министерството на енергетиката и БЕФ ще започнат да предлагат нови позиции за дългосрочните договори за пакет, подходящи за малки потребители на електроенергия. Така че малките и средни предприятия да бъдат подпомогнати с по-добър достъп до пазара и на цени, които лесно могат да договарят. Това е начин и крайните клиенти директно да търгуват на борсата и да не зависят от търговци”, посочи Янев.

 

 

 

 

Според премиера сега е моментът експерти да се съберат и да обсъдят бъдещето на ядрената енергия в страната. Той предлага под егидата на Министерството на енергетиката да се започне такъв разговор.

 

 

 

 

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви на свой ред, че цената на електроенергията за бита и топлинната енергия са определени на 1 юли т.г.

 

 

 

„Законът изрично разрешава актуализация на тази цена след изтичане на 6- месечния срок. В следващите 3 месеца цените както на парното, така и на топлата вода, ще останат непроменени“.

 

 

 

 

Иванов изтъкна, че има два фактора, които не могат да бъдат променени – цената на въглеродните емисии и цената на природния газ.  По предварителни разчети общата енергийна помощ ще бъде 650-700 млн. лв. Става дума за следващите шест месеца.

 

 

 

 

Иван Иванов изтъкна, че законовите енергийни промени имат за цел „изсветляване на пазара на електрическата енергия у нас“. КЕВР ще положи всички усилия, когато променя Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, да ги направи в съответствие с добрите европейски практики.

 

 

 

 

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков отговори на въпрос за исканата му оставка и отбеляза: „Оставката ми е искана заради високата цена на електроенергията. Но в това няма никаква логика. Единствено Полша има цена по-ниска от нашата. А постигането на тези най-ниски цени са в резултат на оптималното включване на мощностите в електроенергийната ни система. Така че исканата оставка в контекста на високите цени по отношение на цяла Европа, няма логика“.

 

 

 

„Искам да кажа нещо за оставките. Всеки може да иска оставките, но в Министерския съвет аз съм този, който може да ги поиска. И нека спрем с оставките, защото оставките не решават нищо. Търсим прагматични решения, а не лозунги, които няма да доведат до нищо“, защити своя човек Стефан Янев.

 

Очаквайте подробности!

 

 

„>

 

 

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024