Важно

Боян Найденов също излиза от българския списък по „Магнитски“

Боян Найденов също излиза от българския списък по „Магнитски“

741759

Върховният административен съд (ВАС) нареди Боян Найденов да бъде изваден от т. нар. разширен български списък след санкциите по закона „Магнитски“. Преди три дни същата инстанция реши такива действия да се предприемат и за брат му Цветомир Найденов.

Още от самото начало Найденови оспорват пред съда вкарването на бизнеса им в българския черен списък. Те настояват, че от близо две години са прекратили всякаква връзки със санкционирания от САЩ Васил Божков. Сега ВАС уважава искането и на Боян Найденов, приемайки, че той е представил категорични доказателства за прекратяването на бизнес отношенията с Божков. Определението на ВАС е окончателно.

Списъкът беше обявен на 15 юни, за да улесни държавните дружества да ограничат съвместната работа с бизнесите, които потенциално могат да провокират нови американски санкции. В него влязоха хора и компании, работили през последните 5 години с наказаните по „Магнитски“ Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков и техни фирми.

Решението на ВАС е очаквано, тъй като тъй като случаите на двамата братя и на баща им Стефан са идентични, пише сайтът за правни новини Lex.bg

Върховните съдии сочат, че са представени доказателства, че Боян Найденов е „прекратил всякакви отношения с лица, които попадат в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерство на финансите на САЩ“.

И също като по отношение на брат му, ВАС констатира, че данни за това има и в Търговския регистър, както е и установено от проверка на дирекция „Правно-нормативна дейност” на министерство на вътрешните работи.

Важно

More in Важно

718045

Върховният административен съд постанови незабавното изваждане на Цветомир Найденов от българската версия на „Магнитски“

октомври 8, 2021
червенаphpd2pwet_559x345

България влезе в червената зона. Ето какви ограничителни мерки се предлагат – точка по точка!

август 30, 2021
pensii2

Важно за всички пенсионери: Вдигат пенсиите от 1 юли! Какво се случва с добавката от 50 лв.?

май 27, 2021
ministar-angelov-izdade-nova-zapoved-205

Ангелов издаде нова ЗАПОВЕД, влиза в сила от понеделник! Какво забранява и кои мерки се отпускат?

април 8, 2021
tech-milioni-telefoni-facebook-dali-ste-406

Теч на милиони телефони от Facebook. Дали сте сред тях? Eто как да проверите!

април 7, 2021
980x551_1613149452

Официално: Ето кои обекти затварят в страната от 22 март и какви забрани влизат в сила! ЗАПОВЕД

март 18, 2021