Политика

ВМРО с жалба в съда: Мария Касимова-Моасе няма право да е вицепрезидент

ВМРО с жалба в съда: Мария Касимова-Моасе няма право да е вицепрезидент

 

3077319ecd874d7395acac9b688bbc5d

 

 

Моасе не живее в България от 6 години и този факт не ѝ дава право да се кандидатира за поста на вицепрезидент на Р България

 

 

 

Днес ВМРО са внесли жалба до Върховния административен съд с настояване на основание чл. 146, т. 4 от АПК да постанови решение, с което да отмени Решение № 733-ПВР от 12 октомври 2021 г. на ЦИК, съобщиха от партията. Причината е неизпълнение на едно от конституционните условия за регистрация като кандидат за вицепрезидент на Мария Хиндова Касимова-Моасе, а именно че не е живяла в България през последните 5 години.

 

 

 

За нас от ВМРО има нарушение на чл. 93, ал.2 и чл. 94 от Конституцията на Република България. Според чл. 93 (2), „за президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната“. Според тълкувателно Решение № 3 по к.д. № 16 от 2000 г. на Конституционния съд това означава, че „Български гражданин, кандидат за президент, е живял последните пет години в страната по смисъла на чл. 93, ал. 2 от Конституцията, когато фактически и трайно е пребивавал на територията на страната през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избораЗа живеене в страната по смисъла на чл. 93, ал. 2 от Конституцията се приема и престоят в чужбина за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава.“ , мотивират се ВМРО.

 

 

 

 

„Повод да обърнем внимание на ВАС взехме от няколко интервюта на въпросната госпожа Касимова-Моасе, в които пред национални медии тя гордо заявява, че от 2015 г. не живее в България“, обясняват в позицията си партийното движение. „И го казва с патос и без съжаление„, допълват още. Дори в едно от интервютата определя престоя си на годишна база в страната като „1/3“, с което автоматично признава, че не отговаря на условията за кандидат, определени от Върховния закон“, коментират още патриотите.

От ВМРО подчертават, че според чл. 94 „Вицепрезидентът се избира едновременно и в една листа с президента при условията и по реда за избиране на президент.“

 

 

 

Ето защо в жалбата до ВАС обръщаме внимание на следните обстоятелства:

 

 

Във връзка с всичко изложено дотук смятаме, че не са изпълнени условията за регистрация на г-жа Мария Хиндова Касимова-Моасе като кандидат за вицепрезидент на Републиката и по-точно не е налице условието на чл. 93, ал. 2, пр. 4 от КРБ, а именно лицето да е живяло последните пет години в страната.

 

 

 

Решението на ЦИК за регистрация на кандидатпрезидентската двойка следва да бъде отменено на осн. чл. 146, т. 4 от АПК, тъй като противоречи на материалноправни разпоредби и то на върховния закон в страната, а именно КРБ.

 

 

 

Обръщаме внимание на това, че съгласно Изборния кодекс всеки кандидат за президент, респективно вицепрезидент, трябва да попълни Декларация по образец (Приложение № 77-ПВР на ЦИК), с което декларира, че са налице условията на чл. 93, ал. 2 от Конституцията на Република България за регистрацията му като кандидат. Поради факта, че не е налице едно от условията, а именно това на чл. 93, ал. 2, пр. 4 от КРБ, смятаме че с действията си г-жа Мария Хиндова Касимова-Моасе е извършила деяние, което изпълнява престъпния състав на чл. 313 от НК и следва да бъде подведена под наказателна отговорност„, завършват становището си патриотите.

Политика

More in Политика

култов1134339

Борисов с култов коментар за „Вера Су“: От „Столипиново“ да бяхме пуснали хора, да са изнесли и кораба, и товара

октомври 13, 2021
спецbig_payimage-505874a4b

И Спецпрокуратурата подгони Кирил Петков за гражданството

октомври 13, 2021
жребии560x315

Жребият: Йоло Денев е номер 1 в бюлетината, Радев – 6, Герджиков – 15, Лозан Панов – 19

октомври 13, 2021
big_10

Биков се размечта: Представям си Борисов отново премиер в тази криза

октомври 13, 2021
payimage-505617

Регионалното министерство пусна списък на фирмите, получили аванси за над милиард лева

октомври 12, 2021
oficialni-peti-mandat-za-borislav-mihailov-1

Статуквото се запазва: Михайлов изигра Бербатов!

октомври 12, 2021