Криминално

Възрастен мъж остана без имот за милиони, продадоха го без той да знае

Възрастен мъж остана без имот за милиони, продадоха го без той да знае

имотbig_screenshot_-_2021-10-17T111958.214

 

 

 

Glasnews.bg и Нова тв показаха разследване за възрастен мъж, който остава без имот за милион

Той и децата му не знаят, че има такава сделка.

 

 

Човекът милионер в имоти, работил като касиер на обществена тоалетна.

 

 

Как един апетитен имот, оценен на  приблизителна пазарна стойност близо 1 милион лева, е продаден в пъти по-евтино при съмнителни обстоятелства според юристи и експерти? Нещо повече 96-годишният собственик на въпросния имот и децата му не знаят, че има такава сделка, която в момента  е обект на проверка от страна на прокуратурата и още няколко институции.

 

 

За имотна измама ли става въпрос или класическа схема –  разследване на Тина Ивайлова и екипa на Glasnews.bg.

 

 

 

Имотът се намира се на изхода на град Кърджали към граничен пункт „Маказа”. През ноември миналата година Общинска служба „Земеделие“ в Кърджали е възстановила стари реални граници от имота  на частно лице, а с разрешение на главния архитект на общината е започнал строеж.

 

 

 

Новият собственик и инвеститор на проекта вече  обяви в медиите, че догодина на мястото ще заработи първия ритейл парк в Кърджали, като инвестицията е за 4.5 млн. лева.

 

 

 

Общата разгъната застроена площ  на парка ще бъде 6800 кв. м. Такава  приблизително е и площта на имота, който предишният собственик е възстановил и продал на инвеститора. Оказа се, че продавачът не само че не знае, че има такъв имот, но и не подозира, че е продаден. Как се случва това?

 

 

 

Собственик на апетитния имот е 96-годишният Мюмюн Калъч. Живее в Турция, в Измир. Разбираме, че сделката с инвеститора е направила внучката на Мюмюн Калъч – Христина Кирчева. От документите  става ясно, че Кирчева е пълномощник на дядо си още от 1994 година. Тогава тя подава заявление за възстановяване на собствеността върху 13 дка земеделска площ, чийто собственик е дядо ѝ. Възстановяването се налага заради твърдението на пълномощничката, че Мюмюн Калъч е членувал в ТКЗС. Три години по-късно – през 1997 г., подаденото заявление от Кирчева среща отказ от поземлената комисия.

 

 

 

 

Решението за отказ не е обжалвано. 25 години по-късно, през  2020 г., след като са изтекли всички срокове за подаване на заявление за земеделска земя, внучката и пълномощник на Мюмюн Калъч,  подава ново заявление  за възстановяване. И този път нещата се случват веднага.  Само за една седмица общинска служба „Земеделие“ -Кърджали възстановява правото на собственост на описания имот. И за  по-малко от месец, той е продаден.

 

 

 

„Ако приемем, че цялата процедура е стартирана наново, аз считам, че са изтекли всички регламентирани в закона срокове за подаване на такова заявление за възстановяване на собствеността върху земеделски земи. Такива заявления се подават в 17-месечен срок, което реално означава, че срокът е изтекъл през 1992 година, а той е възстановен 2020 г. Самото решение е входирано на 21.10.2020 г., а комисията е излязла с решение една седмица по-късно. Всички знаем как действа българската администрация. За мен това нещо е доста странно. За една седмица да излезе с решение за възстановяване, при положение, че дори и предходната процедура е продължила повече от 3 години”, коментира адвокат Николай Митев.

 

 

 

Христина  Кирчева продава възстановения имот  на фирмата инвеститор за 120 хиляди лева. Става ясно, че цената е  двойно по-ниска от данъчната оценка и  10 пъти по-ниска от пазарната. Знае ли собственикът, че  е продал имот на такава цена? И как е подписал документите за сделката? Родителите на Христина Кирчева не знаят, че тя е пълномощник на дядо си. Не знаят и за продадения имот.

 

 

 

За осъществяването на сделката освен пълномощно е необходима и декларация за липса на задължения в България на продавача Мюмюн Калъч. Нотариусът, изповядал сделката, твърди че всички документи са налични и няма съмнение в истинността им.

 

 

 

Христина Кирчева не пожела да коментира сделката пред камерата ни. Твърди обаче, че дядо и е в отлично здравословно състояние. Не така смятат родителите ѝ и останалите синове на Мюмюн Калъч. Те твърдят, че той от години е тежко болен и е на легло.

 

 

 

Христина Кирчева работи като лекар и има кабинет по алтернативна медицина. Има и друг семеен бизнес –търговия с авточасти. Преди време съпругът ѝ, който е директор на РЗИ-Кърджали е бил осъден от КПКОНПИ заради конфликт на интереси, свързан с този бизнес.През 2013 г. Кирчева е била обявена за издирване от МВР.

 

 

 

Майката на Христина има още трима братя, които заедно с баща им Мюмюн Калъч, живеят в Измир.Откриваме семейството в краен, беден квартал в Измир. От близките разбираме, че нито те, нито 96-годишния дядо знаят за продажбата на имота.  От близките на Мюмюн Калъч екипът ни разбира, че не само този имот е продаден без знанието му от собствената му  внучка.

 

 

 

„И нашата къща е продадена по същия начин, с измама. Накарали са го да се подпише на празен лист, с обещанието да му изкарат паспорт. Всичко ни взеха от ръцете, ограбиха ни“, разказва снахата на „продавача“- Фани Петрова.

 

 

 

Преди да се разболее Калъч, който по продажба на имоти е милионер, работил като касиер пред обществена тоалетна в друг квартал в Измир. Разбираме също, че възрастния мъж е тежко болен и е на легло от няколко години.

 

 

 

Става ясно също, че и други институции също проверяват сделката с имота. След получен сигнал за нередности от Областна администрация – Кърджали са  сезирали прокуратурата.

 

 

 

„С документите, които дойдоха в областна управа, ние се обърнахме към прокуратурата да извърши проверка дали има наличните документи, за да бъде извършена сделка  за този имот и дали всичко е в рамките на закона. Да се види дали имотът е възстановен правилно“, обясни зам. областния управител на Кърджали Бисер Николов.

 

 

 

Всички институции потърси и екипът ни. От общинската поземлена комисия ни препратиха към Министерството на земеделието и горите. Получихме официално становище на министерството. От там са категорични, че за да бъде законно възстановяването на имота, трябва да бъдат представени заповед от кмета, скица и удостоверение. Такава заповед няма.

 

 

 

Няколко пъти потърсихме за коментар и кмета на община Кърджали. Интервю ни беше отказано, но получихме официален отговор от пресцентъра на общината. В него е посочено, че общината не е компетентна да отговори дали общинска служба „Земеделие“ може да възстанови земи въз основа на заявление, подадено през 2020 г. В отговора прави впечатление, че Мюмюн Калъч, който е в тежко здравословно състояние и както стана ясно не знае, че е продал имот, всъщност е представил обяснителна записка към документите за доказване правото на собственост.

 

 

 

По казуса очакваме официално становище и от прокуратурата. От всички документи, с които се запознахме, става ясно, че Мюмюн Калъч, чрез пълномощник, е  искал възстанови 13 дка земя. Неговите близки твърдят, че става въпрос за земи в друг квартал на Кърджали, а не за тази част от имота, за който ви разказваме.

 

 

 

Дали това е честа практика да се възстановят и продават имоти, на които предстоят инвестиции за милиони? Само можем да гадаем. Продължаваме да следим този случай. На ход са институциите.

 

Криминално

More in Криминално

1638637253-davids-senzig7-1638634507

Ужас в Германия! Мистериозна касапница на 5-членно семейство под карантина… СНИМКИ

декември 4, 2021
big_6281

Смразяваща находка до Бузлуджа! Откриха чисто гол мъж с прободни рани, завързан за… СНИМКИ

ноември 30, 2021
0000370032-article2

Нов крадец влезе в дома на д-р Димитров, съден за убийството на Жоро Плъха, и ето какво се случи!

ноември 30, 2021
razsledvane-glasnewsbg-zashto-beshe-455

Разследване: Защо беше убита Евгения – зловещата фактология на убийството… ВИДЕО

ноември 20, 2021
big_samoubiliiat-se-kandidat-deputat-e-191

Ето защо бившият секретар на Ангелкова е убил приятелката си

ноември 20, 2021
bgnes_ubiistvo

Откриха мъртъв кандидат-депутат от ГЕРБ и ексшеф на кабинета на Ангелкова, издирван за убийство

ноември 19, 2021