Политика

Зам.-министър: Вземете мерки сега, за да не наложим забрана за излизане на възрастните, както в Москва

Зам.-министър: Вземете мерки сега, за да не наложим забрана за излизане на възрастните, както в Москва

 

big_2668

 

 

 

В случай, че не овладеем заболеваемостта е възможно да приложим мярка спряво възрастните хора, както и в Москва. Там хората над 60 години, които не са ваксинирани са поставени под възбрана за излизане от вкъщи за период от четири месеца.

 

 

Това коментира в ефира на Нова тв зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

 

 

Какви точно мерки ще приложим ще видим, но от сега ви казвам – вземете мерки, за да не стигнем до ситуацията в Москва, настоя зам.-министърът.

 

 

Само за вчерашния ден са направени над 300 проверки за спазването на мерките в страната. От тях има наложени над 30 глоби, има направени забележки и издадени предписания. Припомням, че глобата за физическо лице при първо нарушение е от 300 до 1000 лева, от 1000 до 2000 лева за второ нарушение, за юридическите лица са от 500 до 2000 лева при първо и от 2000 до 5000 лева при повторен случай.

 

 

 

На санкция подлежи лице, което използва чужд сертификат. По-важното е да научим хората да са отговорни и да влизат където е нужно със здравния документ. На този етап нямаме никакво намерение да се откажем от мярката, защото тя е въведена в точния момент. Виждате, че ден или два след нас я въведоха и съседни нам страни. Една Сърбия, една Румъния също въведоха сертификата. Това е мярка все пак да се запази живота на хората, свободата им преди да се наложи локдаун, защото това е следващата стъпка, коментира той.

 

 

Така че тези мерки ще дадат резултат. Затваряме държавата, ако не овладеем ситуацията, ако видим, че болните нарастват по един лавинообразен начин. Тогава няма да имаме друг ход за действие, освен да затворим, посочи той.

Ако минем 1000 болни на 100 000 души население, затваряме, уточни той.

 

 

 

Ако се стигне до там, ще тръгнем с частичен локдаун за хората, които не са ваксинирани. Ще ги ограничим във времето за излизане от вкъщи, обясни зам.-министърът.

Политика

More in Политика

big_6310

Депутат от ГЕРБ се закани на Петков: Този, който се опита да смени г-жа Фандъкова, ще загази

декември 4, 2021
снегорин-1024x683

Парите за зимно почистване на София са привършили още през септември

декември 4, 2021
big_12612

Асен Василев с леден душ за пенсиите на много пенсионери

декември 4, 2021
big_2ad6

И доц. Мангъров влиза в парламента, но не като депутат

декември 4, 2021
big_4

Овчаров: Хвърлянето на неподготвени хора в политиката води до трагични резултати

декември 4, 2021
big_197f

Радомир Чолаков от ГЕРБ: В нашата партия всички са ваксинирани

декември 4, 2021