Русия

Путин: Не ни трябва енергиен преход като в Европа – там е абсолютен хаос

Путин: Не ни трябва енергиен преход като в Европа – там е абсолютен хаос

 

putin-nanese-maistorski-udar-varhu-evropa-1

 

 

Русия трябва да премине към по-екологични енергийни източници по по-плавен и балансиран начин, отколкото Европа. Това обяви руският президент Владимир Путин на среща с членове на правителството, предават EA Daily и Агенция „Фокус“.

 

 

„Виждате какво се случва в Европа – има истерия и някакво объркване на пазарите. Защо? Тъй като никой не го приема сериозно, някой спекулира с проблемите на изменението на климата, някой подценява нещо, някой започва да намалява инвестициите в добивната промишленост. Преходът трябва да е плавен. И нашата страна има абсолютно всяка възможност да избегне подобни грешки“, каза Владимир Путин по време на срещата.

 

 

 

Президентът на Русия отбеляза, че вече е ясно до какво водят определени небалансирани решения, дисбалансирано развитие и резки разбърквания.

Следователно, смята руският лидер, не е необходимо Русия да прилага сляпо стандартните схеми за намаляване на емисиите.

 

 

 

„Бих искал да обърна специално внимание на начините за намаляване на обема на… парникови газове. Тук има много варианти. Не е необходимо сляпо да прилагаме стандартни схеми. Нуждаем се от такива, чийто кумулативен икономически ефект за всеки намален тон емисии ще бъде най-значим“, заяви Путин пред членовете на руското правителство.

 

 

 

Според президента Русия трябва активно да развива вече съществуващия потенциал и да използва конкурентните си предимства.

 

„Делът на енергията от атомни електроцентрали, водноелектрически централи, вятърни и слънчеви електроцентрали у нас надвишава 37% и такива конкурентни технологични предимства, разбира се, трябва да се използват. Трябва да се увеличи темпото на изпълнение на проекти в ядрената енергетика, активно да се развиват малки водноелектрически централи, сега в света се обсъжда възможността за отливи и приливи, а ние имаме върху какво да работим, абсолютно имаме конкурентни предимства“, обобщи руският президент.

 

Епицентър

Русия

More in Русия

big_12

Русия изпрати космическия кораб „Союз МС“ с първия в историята киноекипаж в Космоса

октомври 5, 2021
rusia-sazdade-aparat-koito-bori-koronavirusa-ot-distancia-1

Русия създаде апарат, който бори коронавируса от дистанция

октомври 4, 2021
газ00003a

Русия обяви, че изпълнява всички свои задължения, свързани с доставките на газ

октомври 1, 2021
big_69

Путин: Трябва да измъкнем хората от бедните квартали

септември 28, 2021
електрd33c70030aa48be8945993886b716d93

Русия въвежда отстъпка 7100 евро при купуване на нов електромобил

септември 22, 2021
big_5641

Единна Русия печели 49,82% на изборите за Държавната дума при обработени 99% от протоколите

септември 20, 2021