Политика

Аспарух Илиев от Берн: След изборите ще има селективно ваксиниране и затваряне на бизнеси

Аспарух Илиев от Берн: След изборите ще има селективно ваксиниране и затваряне на бизнеси

asparuh
Намираме се в предизборна кампания от година и това до голяма степен разми границата между наука и популизъм. Това каза в предаването ”120 минути” по БТВ д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн. Според него след предстоящите избори ще се наложи у нас да има селективно затваряне на бизнеси и изискване от определени професионални групи да се ваксинират.

Според него твърдението на служебния премиер Стефан Янев, че страната ни се намира в плато относно заболеваемостта от COVID-19 е по-скоро пожелателно мислене.

 

 

 

5000 заразени и 150 починали на ден е едно много сериозно натоварване за малка държава като нашата, коментира лекарят. По думите му Швейцария се е намирала в подобна ситуация миналата есен.

 

 

 
Швейцарската здравна система е изключително добре подготвена, с много интензивни легла. Успя да поеме до ръба на възможностите си, но дори и тя започва да се претоварва. Ние лекарите от лабораториите получихме съобщение, че е ако се налага, трябва да помагаме в клиниките. Но урокът беше научен – ваксинацията напредна много активно чрез разяснителна кампания, каза лекарят.

 

 

 
По време на разяснителната кампания не е била скривана истината от хората, не е имало и залитане в стил: „всички ще измрем“.

 

 

 
Обикновеният човек, който няма достъп до експертна информация, остава разкъсан между поляризация на ниво експерти и на ниво политици, коментира още д-р Аспарух Илиев.

 

 
Той даде пример с университета в Берн, където след предупреждение през август от началото на учебната година от преподавателите се изисква да са ваксинирани, за да контактуват със студенти.

 

 

ОТ ФОРУМА:

 

Този в Швейцария знае за нас повече, отколкото ние знаем за самите себе си! И на коя точно лаборатория в Берн е ръководител този мозъчен инфекционист? Поне споменете име, институция. Няма нищо срамно да ни кажете.

 

 

Лекарят от Берн вече досади.

Вижте нещо интересно:
„Предложение за резолюция на Европейския парламент относно създаването на Европейски фонд за обезщетение на жертвите на ваксините срещу COVID19“
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2021-0475_BG.html

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024