Европа

Берлин разследва атака на американски дипломати със звуково оръжие

Берлин разследва атака на американски дипломати със звуково оръжие

big_architecture-gd4d79e6b8_1280

 

 

 

Разследване за звукова атака срещу дипломати провеждат в Германия.

 

 

Полицията в Берлин обяви, че е започнала разследване, след като служители в посолството на САЩ в Германия съобщили за симптоми на т.нар. Хавански синдром, предаде БНР, цитирайки Би Би Си.

 

 

 

Проверяват се „твърдения за атака със звуково оръжие срещу служители на посолството“, които започнали през август, посочва полицията. От 2016 г. над 200 американски представители са пострадали от този феномен, твърдят американски медии. Президентът Джо Байдън се зарече в петък да открие „причината и отговорните“ за синдрома.

 

 

 

Заболяването се характеризира с главоболие, проблеми със зрението и други симптоми, по принцип характерни за мозъчно сътресение. Някои от хората, преминали през него, говорят, че чували фокусирани, пронизващи остри звуци, от които им прилошавало. Няколко души в посолството на САЩ в Берлин са се оплакали от симптоми, характерни за „Хаванския синдром“, съобщи сп. „Шпигел“. Говорител на мисията отказа да коментира полицейското разследване.

 

 

 

Изявлението на Байдън дойде, след като той подписа законопроект с ангажимент да по-добри здравни грижи и увеличена финансова подкрепа за жертвите. Той обаче определи случаите на „Хавански синдром“ с термина „аномални здравни инциденти“, официалното им название от администрацията на САЩ Байдън каза, че граждански служители, служители на разузнаването, дипломати и военни по цял свят са били засегнати.

 

 

 

За появата на мистериозното заболяване бе съобщено за първи път през 2016 г. в посолствата на САЩ и Канада в Хавана. След това имаше редица подобни случаи. Според твърдения на американски медии миналия месец резидентът на ЦРУ във Виена е бил махнат, тъй като пренебрегнал оплаквания от синдрома в посолството на САЩ.

Европа

More in Европа

ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024