Политика

Бизнесът и синдикатите си стиснаха ръцете с премиера: Ще има компенсации за фирмите заради цената на тока

Бизнесът и синдикатите си стиснаха ръцете с премиера: Ще има компенсации за фирмите заради цената на тока

protest_tok_bgnes
Бизнесът и синдикатите договориха със служебния премиер Стефан Янев финансови компенсации за фирмите заради цената на електроенергията. Те ще бъдат отразени в октомврийските сметки за ток в началото на ноември. Техническите подробности ще бъдат уточнени до края на деня.
Срещата в Министерския съвет се състоя на фона на протести в Триъгълника на властта заради скока на цената на електроенергията.

Днес и синдикални и работодателски организации излязоха на демонстрация в центъра на София с настояване за спешни мерки, с които държавата да компенсира бизнеса и потребителите за скока в цените на електроенергията. Беше блокирано движението в така наречения „Триъгълник на властта“ – булевардите „Дондуков“ и „Цар Освободител“.

 

 

Представители на протестиращите влязоха в Министерския съвет, където представиха подготвения от тях пакет от мерки срещу високите цени на тока.

 

 

 

Протестът събра множество недоволни – и собственици на по-малки семейни фирми,  и представители по-големи предприятия, които вече плащат двойно и тройно повече за ток, отколкото през същия период за миналата година.

 

Днес цената, на която се търгува електроенергията на свободния пазар, достигна нов рекорд – 480 лева за мегаватчас и това засяга не само бизнеса, но и социалните структури като болници, училища и детски градини, които също купуват на свободния пазар. Този ценови шок ще погълне 3 милиарда лева и ще доведе икономиката до колапс, предупреди Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал:

 

„Търпението на хората е изчерпано. Ние искаме да заявим това от площада. Поканили сме всички, които не искат и не могат да плащат двойни и тройни сметки – защото идва енергийната ламя и прибира резултатите от техния труд“.

 

Протести се провеждат и в други градове.

 

Фрог нюз

Политика

More in Политика

big_12

Главчев с ново 20: Предложих на президента аз да поема Външно, не знам дали и кога ще издаде указ

април 20, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024