Политика

Герджиков: Не дължа нищо на ГЕРБ, нямам общо с ДПС, не бива да се вторачваме само в Пеевски

Герджиков: Не дължа нищо на ГЕРБ, нямам общо с ДПС, не бива да се вторачваме само в Пеевски

 

big_22

 

 

Един от кандидатите за президент имаше първа публична изява.

 

 

Не дължа нищо на ГЕРБ. Затова приех да съм кандидат за президент. Мотивацията ми да се кандидатирам е, че все повече нацията е разединена, освен че сме и в криза. Красимир Вълчев е предложил ГЕРБ да ме подкрепи, а не да издигат техен кандидат. Борисов ми каза, че няма нито едно условие и не очаква нищо от мен. Това заяви кандидата за президент, подкрепен от ГЕРБ, Анастас Герджиков в ефира на Нова телевизия.

 

 

ГЕРБ очевидно са допринесли с нещо полезно след като са били избирани три пъти за по 4 години, каза още още той и подчерта, че ще гласува на предстоящите избори за тайната на вота.

 

 

Надявах се много партии да застанат зад мен, че и други ще разпознаят в мое лице обединението. Но това, че те не го направиха – ме превърна в кандидата на ГЕРБ. Бих приел подкрепа от дясно-центристките партии

Обществото смята, че ГЕРБ са допуснали грешки и съответно подкрепата към тях намаля, каза още той.

 

 

Нямам нищо общо с ДПС, никога не съм бил член или симпатизант на ДПС. Познавам единствено Местан, защото бе председател на Комисията по образование в НС. Това, което казва Лозан Панов не е вярно, мисля че е подведен. Трябва да ми се извини, категоричен е Герджиков и заяви, че не познава Делян Пеевски.

 

 

„Обществото се настройва срещу Пеевски като символ над задкулисието. Не трябва да се вторачваме само в една личност. Той има проблем, обществото е убедено, че той е този символ. Ако отстраним един или двама, какво ще правим с всички други, които имат офшорни сметки. Аз нямам такава, но съм сигурен, че много други имат. Не трябва да се вторачваме в една или две фигури, а да отстраним цялото задкулисие“, обясни още той.

 

 

От самото начало трябва да си кандидат на всички българи. Въпросите към ГЕРБ и ДПС са въпроси към тях. Има лична отговорност, има съд.

 

 

Що се отнася до главния прокурор и как ва е позицията му спрямо Гешев, той заяви, че поне от 1 година Гешев е символ на това, че се прикриват някакви неща. „Всеки трябва да носи отговорността си. Това не е работа на президентската институция. Що се отнася до полицейското насилие под колоните на НС, той заяви, че всички са били отвратени от случващото се, но университета не може да взима страна, той е деполитизиран. „Осъждам всяко насилие, включително случващото се зад колоните на МС“, категоричен бе той.

 

 

 

Имам много енергия в новите партии и им пожелавам успех, заяви Герджиков по повод формацията на Асен Василев и Кирил Петков.

 

 

 

Прогнозата ми е, че следващото правителство ще е експертен кабинет и ще управлява година – две. Ролята на президента е описана в Конституцията. Той трябва да е обединител. Румен Радев има едно единствено нещо, което не искам да правя – противопоставянето му срещу определена политика и остра реакция срещу някои партии, отсече Герджиков, пише Novini.bg.

Политика

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024