Политика

ДПС заедно с ГЕРБ, очаквано дава подкрепа на Герджиков при балотаж на избора за президент

ДПС заедно с ГЕРБ, очаквано дава подкрепа на Герджиков при балотаж на избора за президент

 

php81lbky_559x345

 

 

 

ДПС очаквано призна, че е по-склонно да гласува за издигнатия от независим Инициативен комитет, но с подкрепата на ГЕРБ кандидат-президент проф. Анастас Герджиков, отколкото за Румен Радев в случай, че се стигне до балотаж. От Движението все още са в процес на номинации и на 5 октомври се очаква да обявят дали и кого издигат самите те за държавен глава.

 

 

 

На въпрос какво ще прави ДПС при балотаж между Радев и Герджиков, ексдепутатът от ДПС и член на ЦОБ Халил Летифов заяви, че партията ще избере този, който може да обедини нацията.

 

 

„Мисля, че г-н Румен Радев продължава да убеждава обществото, че той не е обединител“, поясни Летифов.

 

 

 

„Ще ви припомня, че миналия септември имахме декларация за откриването на есенната сесия на 44-ото Народно събрание, където председателят Мустафа Карадайъ поиска да се оттеглят както президента, така и премиера.

 

 

 

Причината бе, че и двамата са част от проблема, а не от решението на му. Една година по-късно виждаме, че политическата криза е факт“, коментира Летифов.

 

 

 

Централният ни съвет прие критерии и процедури за номинации. Тези срокове текат в момента. До 3 октомври трябва да приключат разширените заседания на областни съвети. На 4 октомври очакваме да получим документите и след 5 октомври ще вземем нашите решения“.

 

 

 

Това заяви в предаването „Панорама“ по БНТ председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ. Той показа доста дебела папка от различни места с различни имена, различни сигнали за конкретни действия за полицейщина по време на предизборната кампания, като отказа да спомене имена. Въпросът според него е доколко има чуваемост, когато се нарушават законите и Конституцията на страната.

 

 

„Зад благовидното противодействие срещу купения вот цели партийни структури и цял партиен апарат беше подложен на следене, на унижение, на обиски на домовете, колите, включително на улиците. Партийни офиси бяха заставени да проверяват влизащи и излизащи от тях, след партийни заседания на предизборна кампания бяха привиквани кметове на кметства, местен партиен актив и участници в тези предизборни срещи и бяха разпитвани какво е говорил кандидатът и т.н“, разказа Карадайъ.

 

 

Председателят на ДПС обясни, че в 46-ото Народно събрание от ДПС чрез механизма на парламентарния контрол са имали питане към Бойко Рашков да им предостави документи за всеки конкретен случай.

 

 

„Той ни написа едно писмо, че такива случаи са били 10 200, а напротив, правилникът на НС и Конституцията задължава изпълнителната власт, министрите, Министерския съвет и цялата власт да предоставят всички документи в Народното събрание, когато ги иска народен представител, дори да са държавна или служебна тайна. Той не отговори, той изпрати писмо, не предостави документи“, каза Мустафа Карадайъ.

 

 

 

На тяхно възражение от трибуната на Народното събрание, че Рашков не отговаря на парламентарни въпроси, председателят на НС повторно му е изпратил възражението и стенограмата от заседанието, като повторното изпращане е с дата от 9 август, а питането по думите на Карадайъ е от 30 юли. До ден-днешен според него отговор няма.

 

 

„Независимо г-н Рашков дали ще го има, или няма да го има, независимо Карадайъ дали ще го има, или няма, България ще има и 47-о 48-о и 49-о Народно събрание, ДПС ще го има в тези народни събрания и в рамките на Конституцията и законите на страната всеки един случай ще бъде проверен и всеки ще си носи отговорност“, закани се Карадайъ.

 

 

 

Защо в Брюксел нас ни приемат, нас ни разбират, нас ни ценят, а тук не? – попита риторично той. И допълни, че президентът на АЛДЕ е от ДПС и той се казва Илхан Кючюк, председателят на младите европейски либерали е от ДПС и се казва Антоанета Асенова, зам.-председателят на групата „Обнови Европа“ е от групата на ДПС и се казва Искра Михайлова.

 

 

Мигнюз, БНТ, Оф нюз

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024