ОБЩЕСТВО

Експерти: Бензинът скоро ще гони 4 лв. заради Брюксел, спешно трябва да се договори преходен период

Експерти: Бензинът скоро ще гони 4 лв. заради Брюксел, спешно трябва да се договори преходен период

 

zhivodar-terziev

 

 

Цената на бензина ще стане между 3,50 лв. и 4 лв. за литър от началото на 2023 г. Това ще стане, ако страната ни не договори преходен период за влизане в сила на новите изисквания, които подготвя Европейската комисия. За това алармира председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

 

 

 

Горивата ще поскъпнат заради промени в няколко направления, разработвани от Европейската комисия, които са част от мерките “Готови за цел 55”. Сред тях са по-високи акцизи за горивата, включване на транспорта в схемата за търговия с вредни емисии и нови изисквания за вложения на петролните компании в енергийна ефективност. ЕК разработва пет различни документа, които ще направят традиционните фосилни горива безобразно скъпи, заяви Живодар Терзиев.

 

 

 

Европейската комисия е разработила проект на нова директива за облагане на горивата, която се предвижда да влезе в сила от началото на 2023 г. Тя предвижда акцизът за бензина и дизела да не се плаща за 1000 литра, както е в момента, а на база енергийно съдържание, т. е. на гигаджаул (GJ). Ако предложената ставка на акциза за 1 гигаджаул бензин се обърне в литри, това означава акцизът да нарасне от сегашните 710 лв. на 759 лв. за 1000 л. от 1 януари 2023 г. При дизела увеличението ще бъде от 646 лв. на 801 лв. за 1000 лв. Най-голямо ще бъде увеличението на акциза за метана – от 5 ст. на 76 ст. за кг.

 

 

 

За да няма шоково поскъпване на горивата правителството на България трябва да договори преходен период за достигане на новите минимални нива на акцизите, призоваха от Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

Друга съществена промяна, подготвяна от ЕК, е включването на транспорта в схемата за търговия с вредни емисии. Все още не е ясно как точно ще стане това. В началото на тази година цената на емисиите беше 30 евро на тон, а сега вече е 60 евро на тон. Ако транспортът бъде включен в схемата за търговия с емисии, не се знае докъде ще стигне цената им.

 

 

 

Но при цена на емисиите от 50-52 евро за тон, това означава повишаване на цената на горивата с 55-65 ст. за литър. Като добавим и ДДС само от промените в такси и налози горивата ще поскъпнат с 1,30-1,40 лв. за л, каза Терзиев. Затова от БПГА настояват правителството на България да защити националния ни интерес и да се обяви срещу включването на транспорта в схемата за търговия с вредни емисии.

 

 

 

 

Наред с всичко това от ЕК искат да се затворят въглищните електроцентрали и да не се развива ядрената енергетика. Предлаганите промени от ЕК са с цел да бъде ограничено използването на традиционните фосилни горива. Но България има две рафинерии, над 20 склада за съхранение на горива. Инвестирани са няколко милиарда и всичко това може да бъде зачеркнато заради предложенията на ЕК, което е опасно, заяви Живодар Терзиев.

 

 

 

 

Добри Митрев, председател на БСК, призова правителството да каже на хората и бизнеса какви мерки ще влязат в сила и кога, за да преминем през тази трансформация към по-зелена икономика, както и колко работни места ще загубим. Всички искаме децата ни да живеят по-добре, но въпросът е каква е социалната цена, която ще платим, заяви той. Ако изпълним всички изисквания на ЕК цените на горивата ще са твърде високи и може да доведат до социално напрежение, заяви Живодар Терзиев.

 

Мигнюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024