Коментари

Задкулисието сее ужас сред магистрати и политици с офшорки и тайни сметки

Задкулисието сее ужас сред магистрати и политици с офшорки и тайни сметки

svimia_maski2
Страх цари сред политици и магистрати, които са в списъка с офшорки и тайни банкови сметки в чужбина. Някои от тях се страхуват да не бъдат дискредитирани, заплашвани и изнудвани с информацията, която все още се пази в тайна. Това съобщиха за Фрог нюз източници, близки до властта и някои от въпросните особи.

Особена силна била паниката сред прокурори, които притежават скъпарски къщи и цели имения в съседна Гърция, Италия, Франция, Испания и някои средиземноморски курорти. Говори се упорите, че служебното правителство е поискало от властите в Атина списък на притежатели на недвижимости от гръцкия имотен регистър. Параноята се засилвала от слухове, че има наети експерти, които имат достъп до въпросните масиви, които да осигурят деликатната информация.

 

 

 

Бившият главен прокурор и сегашен шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров и бившият шеф на КФН и ББР Стоян Мавродиев са сред малцината, които са наясно, кои български магистрати и политици са притежатели на офшорни фирми и извършват дейност през тях. Фирмата на Мавродиев „Консулко“ още преди години е била най-търсена за регистрация на фирми в офшорни зони. Запознати твърдят, че през нея са минали почти всички от политиката и съдебната система, на които им е била нужна офшорка.

 

 

 

През 2019 г. тогавашния главен прокурор Цацаров поиска от ДАНС всички банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина от магистрати и политици. Към този момент Мавродиев вече е притежавал сериозен масив от информация по темата. Немалко хора смятат, че този факт е една от причините той да бъде депутат от ГЕРБ, след това шеф на Комисията за финансов контрол и накрая шеф на Българска банка за развитие, прочула се с щедрите кредити към определени фирми.

 

 

 

Предполага се, че за да се превърне в един от любимците на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и да заема споменатите постове той е споделил с него чувствителната информация или поне немалка част от нея.

 

 

Като главен обвинител на страната Цацаров дава дума през 2019 г., че ще оповести по най-бързия начин информацията за скрити сметки и имоти от магистрати и политици. Нещо такова не се случва. След като изтича мандата му като главен прокурор обаче той с очевадно единодушие на партиите в парламента е избран за председател на мега антикорупционния орган КПКОНПИ. Като такъв той продължава да защитава тайната на списъка от 39, 50 или 80 души – броят няма значение – високопоставени магистрати и политици. Трябвало прокуртурата да разследва въпросните хора и да поиска от съда разрешение да бъдат оповестени.

 

 

Юристи обаче смятат, че няма никаква пречка имената на въпросните хора да бъдат публикувани.

 

 

Имената на въпросните особи със сигурност са известни на предишния и сегашния шеф на ДАНС и със сигурност се знаят от президента и председателя на Народното събрание – Цвета Караянчева и след нея Ива Митева. Вътрешният министър Бойко Рашков също е в течение. Той няколко пъти обави, че ще направи публичен прословутия списък, но по-късно обясни, че процедурите го задължават да не прави това, защото информацията била секретна.

 

 

 

Логично е в обществото да се затвърдят съмненията, че в списъка фигурират имена на най-високо място във властта, партиите, прокуратурата и съда и затова не се огласяват. Засилва се и мнението, че задкулисието ползват чувствителната информация, за да държат в зависимост въпросните хора. Много вероятно е част от тях да са изнудвани и да са принудени да вършат „мръсни“ услуги.

 

 

https://frognews.bg/

Коментари

More in Коментари

събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
sivilov

Ал. Сивилов: „Терористичният акт е организиран от хора, които не искат войната да спре“. И каза кой има най-голяма полза

март 23, 2024
960x540

Хора без чест и достойнство ни разиграват и мислят, че им вярваме

март 19, 2024
мигри

Трябват масови протести, защото утре, за което някои хора от години предупреждавахме, вече е днес…

март 10, 2024
волгинphpuekalp_800x

Урсула и урсулите с кожата си усещат, че краят на клиширания ЕС наближава

март 7, 2024
ирини

Дъщеря съм на човек, който на 17 години хваща пушка, за да се бори срещу неофашистката хунта в Родината си

март 6, 2024