Европа

Какво казва Евросъюзът за зеления сертификат? (РЕГЛАМЕНТ)

Какво казва Евросъюзът за зеления сертификат? (РЕГЛАМЕНТ)

 

cf6743308e5442d49e29141894bab20c

 

 

 

По стар обичай у нас всичко се обяснява с „Европа каза“ и „В Европа е така“, хубаво е да си припомним как и защо ЕС прие регламента за зелените сертификати, както и каква точно е тяхната функция. Това написа във фейсбук журналистът Ани Алашка, която е и пиар на Българска стопанска камара.

 

 

„Всички помним как от началото на т.нар. пандемия, в изблик на паника, отделните държави-членки започнаха да търсят всевъзможни начини за ограничаване на разпространението на вируса. Имаше зелени и червени зони/държави, специален режим за влизане във всяка отделна държава за граждани на други отделни държави и т.н.

 

 

 

Целият този хаос, който освен чисто социални имаше и сериозни икономически последствия (бяха силно затруднени и дори на моменти прекъснати веригите от доставки), принуди европолитиците да мислят за вариант, който да облекчи свободното придвижване в рамките на ЕС“, добавя тя.

 

 

Така, след дълги преговори се стигна до приемането на Регламент (EС) 2021/953 от 14 юни 2021 г. на Европейския парламент и на Съвета, чиято цел е улесняване на свободното движение по време на пандемията от Ковид-19. Ани Алашка уточнява, че в регламента никъде не се поставя изискване зелените сертификати да се ползват за допуск до обществени и работни места. Тя цитира и някои от разпоредбите в Регламента на ЕС.

 

 

* Необходимо е тези ограничения да се прилагат в съответствие с общите принципи на правото на Съюза, и по-специално принципите за пропорционалност и недискриминация.“

 

 

* Не следва да се счита, че с него (б.р. – регламента) се улеснява или насърчава приемането на ограничения върху свободното движение или ограничения на други основни права в отговор на пандемията от COVID-19″

 

 

* Необходимо е да се предотврати пряката или непряката дискриминация срещу лица, които не са ваксинирани, например поради медицински причини, поради това, че не са част от целевата група, за която понастоящем се прилага или се разрешава ваксината срещу COVID-19, например деца, или защото все още не са имали възможност да бъдат ваксинирани, или са предпочели да не се ваксинират.

 

 

* Поради това притежаването на сертификат за ваксинация или притежаването на сертификат за ваксинация, в който се посочва ваксина срещу COVID-19, не следва да бъде предварително условие за упражняване на правото на свободно движение или за използването на трансгранични услуги за превоз на пътници, като авиокомпании, влакове, автобуси, фериботи или всякакви други видове транспорт.

 

 

*Освен това настоящият регламент не може да се тълкува като установяващ право на ваксинация или задължение за ваксинация.

 

 

* „Настоящият регламент зачита основните права и съблюдава принципите, признати по-специално в Хартата на основните права на Европейския съюз („Хартата“), включително правото на зачитане на личния и семейния живот, правото на защита на личните данни, правото на равенство пред закона и недискриминацията, свободата на движение и правото на ефективни правни средства за защита. Когато прилагат настоящия регламент, държавите членки трябва да се съобразяват с Хартата.“

 

 

 

Според Ани Алашка, която с адвокати и още 50 физически и юридически лица участва в изработването на жалба срещу заповедта на Министерство на здравеопазването за задължителните „зелени сертификати“, това, че част от държавите-членки започнаха да разширяват обхвата на Регламента, не означава, че това е задължение на останалите държави-членки.

 

 

 

Целият регламент на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2021 година относно рамка за издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими сертификати за ваксинация срещу, направено изследване за и преболедуване на COVID-19 (Цифров COVID сертификат на ЕС) с цел улесняване на свободното движение по време на пандемията от COVID-19 може да прочетете ТУК.

Европа

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024