ИНЦИДЕНТИ

Министърът на транспорта: Корабът „Вера Су“ потъва, ситуацията е критична! ВИДЕО

Министърът на транспорта: Корабът „Вера Су“ потъва, ситуацията е критична! ВИДЕО

 

big_big_1bc2033

 

 

Корабът „Вера Су“ потъва. Това обяви министърът на транспорта Христо Алексиев пред БНР.

 

 

Плавателният съд вече 13 дни е заседнал край бреговете на Яйлата, като се е и изместил и приближил към брега. Към този момент екипажът не е евакуиран въпреки готовността това да бъде направено.  Желание за евакуация от страна на капитана до този момент не е заявено.

 

 

Създалото се впечатление, че действията за изтегляне на кораба, заседнал край Яйлата, са закъснели, се дължи на липсата на достатъчно информация, смята кап. Андриян Евтимов – морският посланик на Международната морска организация:

 

 

„Комуникационният подход за случая към обществеността от страна на заинтересованите не беше най-правилният. Именно поради липсата на информация в продължение на много дни се създаде една от предпоставките, че нещата са закъснели и че нищо не се е правило през тези всичките дни.

 

 

Затова може да черпим опит и от големи аварии, които са се случвали по света. Давам пример за една от най-големите аварии, които са за последните години – обръщането на един кораб в Щатите, където всекидневно се даваше информация за това какво се прави, как ще се извади, кой ще участва, как ще се реже кораба и така нататък. В тази част мисля, че се направи доста сериозен пропуск“.

 

 

 

Според кап. Евтимов напускането на кораба от екипажа на кораба се решава в крайна сметка от капитана му и, освен при много лошо време, това не бива да се случва, защото кораб без екипаж е още по-рисков.

 

 

 

Наш приоритет е запазването на човешкия живот и действаме превантивно. През нощта, около 03:00 часа, изградихме съоръжение, за да може екипажът да бъде евакуиран”, обясни Христо Алексиев.

 

 

 

Работата на място е сложна, не може да бъде вкарана тежка техника. Проблеми създава и времето, вълните били по 4 бала. Обмислян е вариантът за евакуация и с хеликоптер, но това също е опасно, защото корабът е близо до скали, а в района има силен вятър.

 

 

 

Относно товара на кораба министър Алексиев обясни, че според становище на Европейската агенция за морска безопасност, че това не е опасен товар.

 

 

 

 

 

 

 

Източник: бТВ

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
8143f4ea8c7e408481670258d8d7fcc8

Трагедия: Четвъртокласник издъхна в училищен двор в Казанлък. СУ „Екзарх Антим I“: Едно от децата ни пое по пътя към вечността!

март 18, 2024
171000372017483

5-годишно дете е с опасност за живота след тежката катастрофа край Бургас, в която загина майка му

март 9, 2024
мотор

Трагедия: Първородният син на известен пловдивски бизнесмен загина нелепо с мотор / СНИМКИ

март 5, 2024