Политика

Не корупцията и кражбите, а липсата на диалогичност била проблемът на ГЕРБ според Герджиков

Не корупцията и кражбите, а липсата на диалогичност била проблемът на ГЕРБ според Герджиков

2112590014
„Не, разбира се“. Така отговори кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков на въпрос с какво усещане е приел подкрепата на ГЕРБ за предстоящите през ноември избори и това ли е формацията, която отговаря на критериите за добро управление, морал и почтеност. А най-големият проблем на Борисовата партия? Липсата на диалогичност. Да, точно така. Не корупцията, не кражбите. А липсата на диалогичност.

Идеята на Герджиков била друга – да се обърне към по-широк от партии, искал да е кандидат на всички българи. Но отношението към ГЕРБ при последните три правителства било отрицателно. И затова бил упрекът към Герджиков, който иначе не виждал нищо лошо.

 

 

„Трите правителства на ГЕРБ бяха различни. Най-големият проблем при тях бе липсата на диалогичност. При първият мандат много хора, които днес са герои, си мълчаха. В третия мандат беше станало поредното недоразумение и това беше поради липса на диалогичност. Когато има диалог, не допускаш грешки. Иначе ставаш самоуверен“, посочи в ефира на bTV ректорът на Софийския университет.

 

 

Той призна – учредител е на „Новото време“, но няма общо с НДСВ или ДПС.

 

 

„Бях от гражданската квота. Единственото учредяване на партия, в което съм участвал, е на „Новото време“. Имаше прекрасни идеи. Виждал съм Ахмед Доган веднъж в живота си. От 10 метра. Нямам връзка с ДПС, не познавам Ахмед Доган, Мустафа Карадайъ или Делян Пеевски“, отсече Герджиков. 

 

 
Той отново заговори за нуждата от обединение на почтените хора, което обаче било невъзможно, когато обществото се представлявало от партии, които са фокусирани върху тясно партийните си интереси. Така според Герджиков се създавал дори спор по теми, по които е налице обществен консенсус.

 

 

 

Аз не бях много склонен да направя тази жертва и да се кандидатирам. Казвам жертва, защото в последните дни ми обясняват точно това, че постъпката ми е жертва. През последните 5-6 дни чух ужасни неща за себе си. За съжаление това засяга и близки хора до мен, а аз не съм готов да жертвам тях. 

 

 

„Бях готов да поема последиците и още първите дни чух страшни неща за себе си. Проблемът е, че всички са лъжи. Обиждат и групите, с които ме сравняват. Мога да съм съгласен да дам каквото мога на тази страна, включително жертвайки и личните си интереси. Това започва да засяга и хора, близки до мен. Имаше случаи, когато ме сравняваха с определени обществени и етнически групи, например че съм българо-мохамеданин. Не съм, но защо това е обида?“, заяви още Герджиков.

 

 

 
Ректорът на СУ коментира още протестите през изминалото лято. Румен Радев открито застана зад демонстрантите, но според проф. Герджиков това е било грешка. 

 

 

„Не упреквам Радев, че е излязъл да види протестиращите и да посредничи за издигането на тяхната кауза. Имаше обаче и контрапротести тогава. Страната беше разделена и президентът не бива да заема страна. Кои са почтените и кои не? Стигна се до противопоставяне на определени партии – стотици хиляди души срещу стотици хиляди души“, заяви кандидатът за президент.
Ако се стигне до драматични ситуации, каквито обществото видя при ескалациите по време на демонстрациите в „Триъгълника на властта“ миналото лято, Герджиков заяви – президентът трябва да се намеси, но гласът да се чуе много по-силно от президентската институция.

 

 

За повече правомощия пък не би настоявал. Причината – това по думите на Герджиков е опасно в държава, в която няма утвърдена демокрация и върховенство на правото.

 

 

„Предните месеци получихме поредица от обидни сигнали, които ни казаха, че у нас няма върховенство на закона – „Магнитски“ и други случаи. Дори това с „Пандора“ (Pandora Papers – мащабното журналистическо разследване, което хвърли светлина върху офшорните тайни на хората с власт; сред имената попаднаха и двама български политици – Делян Пеевски и Николай Младенов, бел. ред.). Всички трябва да ни е срам“, отсече още Герджиков.

 

Би ти ви, Фрог нюз

Политика

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024