Политика

Петков след решението на КС: Ако съдът поиска заплатите ми, докато бях министър, ще ги върна с удоволствие

Петков след решението на КС: Ако съдът поиска заплатите ми, докато бях министър, ще ги върна с удоволствие

 

phpg7khe6_559x345

 

 

Ако съдът ми поиска заплатите и командировъчните, докато бях министър, ще ги върна с удоволствие. Не изпитвам морална вина към никого, а даже се гордея с някои нещата, които съм направил, докато бях министър.

 

 

 

Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков относно казуса с двойното му гражданство и решението на Конституционния съд пред бТВ.

Бившият служебен министър на икономиката заяви, че приема решението и ще плати глобата, която ще му бъде наложена.

 

 

 

„Нямах усещането, че правя нещо грешно. Мислех си, че съм спазил всички нормативни изисквания по Конституция и не се чувствам виновен“, допълни той. Според него трябва да се промени това, че административната бележка за това, че той вече не е гражданин, получена от Канада, е по-важна от волеизявлението, но това трябва да се промени.

 

 

Петков обясни, че когато е подписвал декларацията, че не е гражданин на друга страна, не е говорил с президента по темата с внесените документи и отказа, както и че е действал по най-почтения начин.

„По тази тема не сме говорили с президента, защото моето съзнание беше, че съм изпълнил нормативното изискване. Бях отишъл при нотариуса си, написах волеизявлението си, заверих го нотариално, изпратих документите до Канада и платих таксата си. КС каза, че административната бележка е по-важна от волеизявлението на българския гражданин, това трябва да го променим, защото за мен това е загуба на суверенитет“, добави Петков.

 

 

 

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ разказа, че е получил предложение да стане служебен министър в първия кабинет на премиера Стефан Янев, когато е бил на посещение в Китай с президента Румен Радев.

 

 

 

„Той ме покани и каза: Кириле, ти и аз имаме общи визии за България – но тук не е въпросът дали знаем теоретично какво трябва да се случи, въпросът е стиска ли ти да скочиш срещу реално тази мафия, която е обхванала всяка една част на България в момента. Аз реших да скоча и че за мен не е по-важен бизнесът ми, семейството и здравето ми“, каза Петков.

 

 

 

 

Кирил Петков коментира и решението на ДПС Делян Пеевски да е водач на две кандидат-депутатски листи – в Благоевград и Велико Търново. Според него това е безумно, след като излязоха санкциите по закона „Магнитски“ и „Досиетата Пандора“. „Присъединявам се към „Демократична България“ за това, че нито глас не трябва да отиде за този човек“.

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

нинова- 1

Нинова: В енергетиката е пълен хаос! Внасяме закон за отлагане либерализацията на пазара на ток за битовите потребители

март 21, 2024
боби

Борисов: Правителство с втори мандат не може да има. Няма да се откажем от Мария Габриел

март 21, 2024
big_0000000005ba

Сачева: ГЕРБ вече няма да приеме Асен Василев за финансов министър – лъже без да му мигне окото

март 20, 2024
пеефски 0

Пеевски: Текстът на споразумението го писахме лично с Кирил Петков, съгласуван е с ГЕРБ

март 20, 2024
румен радев-2

Радев с позиция за кабинета „Габриел“, изтегля ли указа си?

март 19, 2024
phpgebaxh_559x345

Денков обяви, че Габриел няма качества за премиер, Асен Василев я нарече „новото лице на мафията в България“

март 19, 2024