ОБЩЕСТВО

Пореден абсурд: Фелдшер прати 3-годишно дете в болница, даде му хлофазолин вместо противоалегично

Пореден абсурд: Фелдшер прати 3-годишно дете в болница, даде му хлофазолин вместо противоалегично

 

574c1de70a1f44488593e518f454a897

 

 

3-годишно дете пострада тежко, след като фелдшер от Спешна помощ му сложи лекарство за сваляне на кръвното, вместо противоалергичен препарат. За това разказаха пред камерата на Нова телевизия близките на момченцето. Детето е настанено в болница, опасност за живота му няма.

 

 

 

Тригодишният син на Стилиян и Сара от село Румянцево има алергия от определен вид мъхести плодове. Във вторник вечерта детето пие плодов сок и получава обриви по цялото тяло. Притеснени, родителите му звънят в Спешна помощ. Пристигналата на място фелдшерка преценява, че трябва да даде на детето противоалергично лекарство. Поставя му инжекция и си тръгва.

 

 

„Върнах се, нямаше и две минути, детето се унася, сънливо. След пет минути детето беше заспало. Не реагира. Буташ, викаш му – не реагира. Дъщеря ми  сметна, че май са объркали нещо с детето. Имаше игла и две ампули. Поглеждаме ампулите, които бяха останали в нас – хлофазолин. Аз, като съм с високо кръвно, знам за какво се използва, изплашихме се и отидохме в бърза помощ”, разказва бабата на детето Ани Илиева.

 

 

Разбирайки какво е направила, фелдшерката коментирала случилото се пред роднините с думите – „Мале, убих на хората детето”. От Спешният център в Луковит детето е транспортирано в плевенската болница. Там му поставят системи и го стабилизират.

 

 

 

„Сложиха му две системи. Отпаднал е, иска да спи, държа го буден. Изкарвам го навън, само и само да е буден”, споделя Сара.

„Детето трябва да стои 70 часа там. Защото след 70 часа можело да получи отново пристъпи на сънливост и да изпадне в кома”, добавя бабата на детето.

 

 

„Ампулата разтворител е точно толкова, колкото е ампулата хлофазолин. Те са били една до друга. Тя може би в момента е посегнала и не го е видяла. Те са едни и същи и не може да ги познаете. Взела е и е разтворила хлофазолин. Много е опасно. Щом ние с ампули сваляме кръвно от 200 нагоре и кръвното се нормализира, представете си, какво значи това за едно дете”, обясни завеждащият ФСМП – Луковит д-р Георги Цветков.

 

 

70-годишната фелдшерка отказа да разговаря с екипа на медиятаофициално, въпреки разрешението от управата. А родителите на детето са категорични – ще си търсят правата в съда.

 

Нова тв, Лупа бг

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024