Русия

Путин разпореди „Газпром“ да увеличи доставките за Европа

Путин разпореди „Газпром“ да увеличи доставките за Европа

 

97b5761a72747c82c81d100f3b37dce0

 

 

Руският президент Владимир Путин разпореди увеличаване на доставките на газ за Европа на следващия ден, след като германското министерство на икономиката даде положително становище за сертифицирането на газопровода „Северен поток 2“.
На среща за разработването на газови находища в Ямал Путин инструктира ръководителя на „Газпром“ Алексей Милър да започне работа по увеличаване на запасите от газ в европейските хранилища, които до началото на отоплителния сезон бяха с 15% по-ниски от миналата година, пише finanz.ru.

 

 

 

„Алексей Борисович“, каза Путин на Милър. „Моля ви, след като приключите с изпомпването на газ в подземните газови хранилища в Русия, до 7 или 8 ноември, да започнете планирана работа за увеличаване на обема на газ във вашите ПГХ в Европа – в Австрия и Германия“ (цитати от уебсайт на Кремъл).

 

 
Ситуацията на световния енергиен пазар „остава изключително нестабилна“, каза Путин. Той добави, че пълненето на европейските хранилища „ще даде възможност <…> да снабдява европейските партньори с газ през есенно-зимния период и, наред с други неща, несъмнено ще създаде по-благоприятна ситуация на европейския енергиен пазар като цяло“.

 

 

 

Путин обяви решението да „завърти клапана“ на газопроводите, водещи към Европа и да запълни полупразните складове на „Газпром“ в Германия, след като във вторник, в последния ден на Ангела Меркел като канцлер, германското министерство на икономиката призна Nord Поток 2 като „не застрашаващ сигурността на доставките на газ“ на Европа. От ведомството изпратиха съответното заключение до Федералната мрежова агенция на Германия, която ще трябва да реши до 8 януари дали да издаде сертификат на руския газопровод, заобикалящ Украйна или не.

 

 

 

 

Въпреки че газовата криза и последвалият скок на цените на електроенергията обхванаха почти цяла Европа, Германия се оказа на „ръба на ножа“, пишат анализатори от Nordea: до началото на октомври складовете на Газпром в страната имаха четири пъти по-малко газ, отколкото преди година. Според оценките на Nordea, като се вземе предвид средното потребление през последните пет зими, тези резерви може да не са достатъчни физически до края на отоплителния сезон, който започна седмица по-рано тази година.

 

 

 

 

На 14 октомври резервите в европейските ПГХ започнаха да намаляват, след като най-големите потребители – Германия, Франция, Австрия и Чехия – започнаха да консумират газ почти едновременно. Словакия „разпечата“ складовете на 11 октомври, след Унгария и Холандия, които първи започнаха да използват газ миналата седмица.
Да припомним, че Газпром започна да намалява изпомпването към Европейския съюз през юли, когато съдбата на Северен поток 2 беше спряна във въздуха.

 

 

 

През август германски съд отказа да изтегли газопровода от Третия енергиен пакет на ЕС, който забранява на Газпром да използва повече от половината от капацитета на газопровода. Руската компания отговори с пълно спиране на продажбите на газ на спот пазара и намаляване на изпомпването през Украйна и Полша.

 

 

 
От септември Газпром спря да резервира допълнителни мощности на украинската газотранспортна система, а от октомври започна да изкупува само една трета от наличния обем по газопровода Ямал-Европа, който свързва находищата в Западен Сибир с потребителите в Германия.

 

 

 

 

Планът на Газпром да изнася за ЕС тази година е 183 милиарда кубически метра, което е само с 8 милиарда кубически метра повече, отколкото през катастрофалната 2020 година.
За сравнение: през 2019 г. Газпром достави 200 милиарда кубически метра, а през 2018 г. – 192 милиарда.

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024