Политика

Радев: „Вера Су“ е олицетворение на порочния и разсипнически модел до момента

Радев: „Вера Су“ е олицетворение на порочния и разсипнически модел до момента

6a7b8ce67e3d4569846220808fd49bcb

 

 

С кандидатурата си Мустафа Карадайъ мобилизира партията си, заяви държавният глава

 

 

„Картината на кораба „Вера Су“ е олицетворение на порочния и разсипнически модел на управление до момента. Спрямо тази ситуация служебното правителство направи това, което прави изобщо с държавата – да се опита по някакъв начин да сложи нещата в ред, за да заработи държавата.“ Това заяви в отговор на журналистически въпроси президентът Румен Радев.

Попитан за заседналия край Камен бряг кораб, държавният глава посочи, че служебният кабинет е действал в ситуация на липса на техническа, нормативна, организационна готовност от страна на държавата за спасяване по море.

 

 

Всички тези органи, изграждани с годините от предишните управляващи, с хора, назначени от тях, не бяха нито подготвени, нито организирани, нито имаше техника“, заяви Румен Радев и допълни, че служебното правителство е овладяло тази криза, въпреки това и въпреки съпротивлението на корабособственика, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

 

Всички стари проблеми се струпаха на служебния кабинет, коментира президентът Румен Радев.

 

 

„Много хора казваха, че нищо не трябва да прави служебното правителство освен да гарантира честността на изборите, а сега много хора пак казваха защо служебното правителство не прави първо, втори, двайсто. На служебното правителство се струпаха всички забавяни, неглижирани и затлачвани проблеми и те избуяха именно сега, изтъкна президента. Цялата обстановка изостри проблемите, но показа и пътят, по който трябва да вървим. Служебното правителство трябва да взима и стратегически решение, защото Планът съдържа две важни условия – съдебна реформа и да се каже ясно – какъв ще бъде нашият въглищен преход, посочи държавният глава, предаде днес.бг.

 

 

 

Според него енергийната ни стратегия е отдавна изтекла и не е актуална, но не се и подновила. Имаме сериозни дефицити в цялата нормативна база, като се започне през Закона за енергетиката, всички нормативни актове на КЕВР, правилата на българската независима енергийна борса. Има много проблеми, които трябва да бъдат отстранени и много процеси, които да бъдат оптимизирани, изтъкна Радев.

 

 

 

„Какво ще прави Европа, защото сега сме сложени в рамки и при много от правилата сме вкарани в едни релси, които са наложени от европейските институции. Трябва да търсим решения на ниво европейски институции“, категоричен бе Радев.

 

 

 

Той отбеляза, че кризата поставя отново в плоскостта отношенията „бизнес-държава“. „Познавам много хора, които са казвали, че по-малко държавата трябва да е в икономиката, почти да няма държава в икономиката. Сега гласовете са: Къде е държавата? Държавата трябва да е регулатор, гарант и партньор в условия на кризата. Колкото и да е тежко на служебното правителство, прави всичко възможно да бъде партньор на икономиката и гражданите в една такава тежка криза“, изтъкна президентът.

 

 

 

Радев се надява, че с общи усилия ще успеем да излезем от кризата, така че икономиката не само да оцелее, но да става по-силна, конкурентноспособна и гражданите да не усещат кризата в енергетиката. „Ако мислим, че само институциите ще се справят – грешим, ако оставим бизнеса – сам грешим, ако оставим българските граждани – съвсем грешим. За това са необходими съвместни усилия“, подчерта Румен Радев.

 

 

 

Президентът приветства и усилията на кабинета и министъра на здравеопазването за справяне с разпространението на коронавируса, въпреки „нерадостното наследство и разбитата система на здравеопазване“.

 

 

 

В отговор на въпрос за издигнатия от ДПС кандидатпрезидент държавният глава посочи, че с този ход г-н Карадайъ е отправил „послание към своите избиратели, към членовете на своята партия и в опит максимално да ги мобилизира

 

 

 

. „Мисля, че кампанията ще бъде нормална, ако избегнем войната с компроматите“, заяви Румен Радев пред журналисти преди участието си в Годишната среща на бизнеса с правителството.

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024