ОБЩЕСТВО

Сертификатите удрят цели семейства! Масово местят служители на други места или ги пращат в неплатен отпуск

Сертификатите удрят цели семейства! Масово местят служители на други места или ги пращат в неплатен отпуск

 

big_1039

 

 

Сертификатите удрят маса семейства. Шефове командироват ваксинирани служители в търговските центрове, достъпни само със зелен сертификат, а тези, които нямат имунизация срещу коронавирус, ги местят в свои малки офиси извън ограниченията. Това показа проверка на „Монитор“ в столичните Хали.

 

 

В големите магазини, където няма алтернатива за неваксинираните, се предлага те да излязат в неплатен отпуск или да работят само на открито, защото там откриват сергии на паркингите за клиентите си без документ за ваксина.

 

 

Според мнозина търговци въвеждането на зелен сертификат за закритите големи обекти на практика принуждава работодателите да пускат свои служители в неплатен отпуск.

 

 

„Това дали някой ще пусне някого в неплатен отпуск, засега е единственото решение, което голяма част от работодателите са намерили предвид заповедите и мерките, които бяха въведени от Министерството на здравеопазването“, обясни адвокатът по медицинско право Мария Петрова. По думите й работодателите нямат особено голям избор на действие в тази ситуация.

 

 

Според председателя на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев няма чак толкова масово пускане на работници и служители в неплатен отпуск заради ограниченията, породени от въвеждането на зеления сертификат. Той припомни, че в такива случаи има програма за компенсиране на осигурителния доход на заетите, което е 95% от нетния им доход, тъй като те не дължат върху тези суми данъци и осигуровки.

 

 

 

Заради поредната COVID вълна работодатели залагат отново на въртележки в офиса. Целта е да няма струпване на много служители на едно място и в затворените помещения. Това обясни изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов. Той изтъкна, че заради пандемията вече втора година в IT сектора и администрацията работят на смесен режим. Затова според него тази форма се е указала удачна за служителите.

 

 

 

439ba5a4411b03129e2d506c49a1967e

 

Продължава недоволството на заетите в сектора на хотели, молове и заведени. Днес демонстрация ще има в Хасково. От Сдружението на заведенията обявиха, че са готови на национален протест, пише Лупа бг.

 

 

Те не одобряват мерките на държавата и настояват изискванията да важат за всички или за никой. Ако зелените сертификати останат в сила, искат тестовете да са абсолютно безплатни.

 

 

 

„Ако ще затваряме, да затваряме всичко. Когато се затваря нещо, то трябва да се обезпечи. Очевидно тази вълна изненада само здравното министерство. Нека се слушат в предложенията. Ако не подадат ръка, започваме национални протести. Ние искаме работеща система. Тя включва и държава и бизнес”, заяви Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията.

 

 

 

Подкрепа за въвеждането на „зеления сертификат“, като единствена алтернатива на пълен локдаун, изразяват представителите на бизнеса у нас, но не и по начина, действащ в момента. Това се казва в декларация, приета след среща на бизнес асоцииациите и сдруженията, става ясно от съобщение до медиите.

 

 

 

Ето какво се казва още в него:

 

 

 

На голяма среща на представители на множество организации, представляващи различни сектори се взе решение да се предложат на държавата следните промени в мерките:

 

Заведенията искат държавата да поеме разходите за бързи тестове за клиентите им, когато решат да не спазват ограничението за капацитет.

 

 

 

1. На първо място за издаване на „зелен сертификат“ да се признае тестът за антитела, както успешно се прилага в Австрия. Освен това вече бе създаден прецедент от страна на Министерство на здравеопазването, различен от европейската практика, като се разреши „зелен сертификат“ да важи след поставянето на първа доза ваксина.

 

 

 

2. Настояваме държавата да осигури безплатни тестове и процедурата по тяхното взимане. Вариант е да се направи организация за взимане на тестове и в аптеките.

 

 

 

3. Задължително е цялата държавна и общинска администрация също да работи със „зелен сертификат“. Като най-голям работодател, държавата трябва да даде пример, а ефектът със сигурност ще бъде положителен.

 

 

 

4. Настояваме изискванията за „зелен сертификат“ да важат за ВСИЧКИ.

 

 

5. Изискването за „зелен сертификат“ да важи само, когато страната се намира в „тъмно червена“ и „червена“ зона.

 

 

6. Считаме, че при създалата се ситуация е задължително да се даде гратисен период, както за подготовка на служителите на засегнатите сектори, така и на проверяващите за спазване на заповедта.

 

 

7. Спешно разрешаване на казуса на хора, на които не е препоръчително да се ваксинират, поради заболявания и препоръки на лични лекари и специалисти.

 

 

 

Мотивите ни за тези предложения са да се увеличи възможно най-много обхватът на „здравния сертификат“, което от една страна ще доведе до добър здравен ефект, а от друга ще отпуши възможно най-широк кръг от бизнеси.

 

 

 

Ако исканията ни не бъдат удовлетворени, заявяваме готовност от сряда за стартиране на общонационални протести във всички градове.

 

 

На срещата присъстваха представители на: Конфедерация на българския туристически бизнес, Алианс на туристическа индустрия в България, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация здраве и фитнес, Българска асоциация на ритейл центровете, представители на детските центрове.

 

Монитор, Лупа бг

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024