СВЯТ

Сривът на Facebook: Атака върху глобалния световен ред

Сривът на Facebook: Атака върху глобалния световен ред

facebook_bgnes
Мащабен срив на Facebook и всички приложения, собственост на компанията, извади социалната мрежа от строя за 6 часа и доведе до загуба за милиарди за Марк Зукърбърг.
Мнозина обаче смятат, че това не е случайно и е резултат на мащабна атака не просто върху Facebook, а върху глобалния световен ред. Причината – съвпадението с доста големи събития, случили се в рамките само на 24 часа.

Pandora Papers и разбулените офшорни тайни на световния елит 

 

 

Мащабното журналистическо разследване Pandora Papers разкри мътните води около офшорните зони и тайните на властовия елит, който се ползва от данъчния рай за извършване на различни престъпления – било то укриване на данъци или финансиране на тероризъм и пране на пари.

 

 

2.94 терабайта информация за офшорните тайни на световния елит станаха обществено достояние преди два дни, а сред имената попадат над 330 политици и 130 милиардера. Сред имената има и двама български бивши политици. Стана ясно, че един от тях е Делян Пеевски, който обаче отрича обвиненията срещу себе си.

 

 

Pandora Papers е най-мащабното журналистическо разследване правено някога. Плод е на огромен труд, а в него участват над 600 журналисти от 150 медии в 117 държави.

 

 

Ролята на Facebook

 

 

Социалната мрежа се замесва в какви ли не скандали през годините. Един от най-големите бе този с Cambridge Analytica и злоупотребата с личните данни на потребителите. Заради него Марк Зукърбърг бе изслушан пред американския Конгрес и пред представители на Европейския парламент. Това обаче продължава да е една от най-широко използваните социални мрежи и може да стане удобно средство за манипулация на масите и дори да се превърне в оръжие срещу демокрацията.

 

 

В момента проблемите на Facebook са заради документи, станали публично достояние благодарение на бивша служителка на компанията. Според твърденията срещу Зукърбърг компанията използва чувствително съдържание, за да прави пари.

 

 

37-годишната Франсис Хоугън предостави на американското издание “Wall Street Journal” документите, които предизвикаха поредната лавина от скандали около Зукърбърг. Намесено е не просто психическото здраве на подрастващите или възходът на антиваксърите, а и рейда в Капитолия на 6 януари 2020 г. Според разкритията Facebook умишлено е променила механизмите си за справяне с фалшивите новини непосредствено преди нахлуването.

 

 

Заради разкритията Марк Зукърбърг отново застана пред американския Конгрес, където определи твърденията като нелогични.

 

 

“Ние правим пари от реклами, а рекламодателите последователно ни казват, че не искат техните реклами да бъдат редом до съдържание, което е вредно и подклажда гняв“, каза Зукърбърг.

 

 

Facebook се забърка и в друг скандал преди няколко дни – течът на данни в така наречената “тъмна мрежа”. Става дума за търговия с информацията на 1.5 милиарда потребители на социалната мрежа, които са били предоставени във хакерски форум и на практика позволява на киберпрестъпниците и безскрупулните рекламодатели да си избират мишени. Включени са имейли и дори телефонни номера.

 

 

Иван Савов, директор на Европейския институт за риск в политиката заяви пред bTV, че на лице е четворно събитие, което “удря пряко в кръвоносната система на най-високо ниво – във връзките между политиците, лидерите в сянка, организираната престъпност и хората, които влияят върху геополитическите процеси”.

 

Фрог нюз

 

СВЯТ

More in СВЯТ

Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
big_000000001

Зеленски се отърва от конкурента си Залужни, ето къде го прати

март 7, 2024
phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
шенген

Австрия отново: Няма да бързаме с решение за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген

март 4, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024