СВЯТ

Хакери продават личните данни на 1.5 млрд. потребители след колосалния срив на Фейсбук

Хакери продават личните данни на 1.5 млрд. потребители след колосалния срив на Фейсбук

 

cb5053cc6bea4fbb8bdb472f71a17dac

 

Това е най-големият срив в историята на „Фейсбук“

 

 

Най-популярните социални мрежи в интернет се сринаха в 17:45 българско време. Все още няма достъп до „Фейсбук„, „Инстаграм“ и „Уотсап“. Не работят и приложенията на „Фейсбук“ като „Месинджър“ и „Фейсбук Уъркплейс“. Проблемът изглежда глобален.

 

 

В хакерски сайтове се е появила за продан личната информация на 1.5 млрд. потребители, при това съвсем актуална от 2021. Данните на 1 милион души се търгували за 5000 долара.

 

 

Данните включват името на потребителя, електронната му поща, телефонния номер, местоположението, полът и личния идентификатор в мрежата. Коментар на „Фейсбук“ по въпроса липсва засега. Това е най-големият срив в историята на „Фейсбук„, пише вестник Сега.

 

Блокиралите приложения са поделения на „Фейсбук“ и ползват обща инфраструктура, коментират международните издания. Социалната мрежа рядко изпада в такива блокажи, но пък обикновено пораженията са големи, тъй като става дума за трите най-големи приложения в света, отбелязва „Индепендънт“.

 

 

Компанията избягва да коментира причините за такива сривове дори след като проблемите бъдат отстранени. Последният голям срив бе през 2019 г. и за него бе обяснено лаконично, че „е възникнал проблем при рутинни операции по поддръжката„.

 

 

Фейсбук“ съобщи в конкурентната социална мрежа „Туитър“, че се извинява на потребителите и работи по отстраняването на проблема. Акциите на компанията в САЩ паднаха с повече от 5%, което е около 45 млрд. долара. Но в Насдак, където се търгуват акциите на технологичните гиганти, това повлече сериозен спад и в Гугъл, Епъл, Туитър, Амазон. Заедно с това се появи информация, че в хакерски сайтове се продава личната информация на над 1.5 млрд. потребители на Фейсбук.

 

Сега

СВЯТ

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024