Политика

ЦИК отхвърли покана за среща от Президентството

ЦИК отхвърли покана за среща от Президентството

 

20190321_194941

 

 

Комисарите напомниха на администрацията на Румен Радев, че са независим държавен орган

 

 

 

С категоричен и единодушен отказ отговори Централната избирателна комисия (ЦИК) на покана за среща, отправена от администрацията на президента Румен Радев, по повод влиянието на ковид кризата върху подготовката на изборите. На комисарите не се понрави, че от „Дондуков“ 2 се опитват да си присвоят терена, на който да се обсъждат подобни въпроси.

 

 

Около 16 часа шефът на комисията Камелия Нейкова съобщи, че е получила такава покана от президентството. В писмото се уточняваше, че срещата е предвидена за следващия ден, 26 октомври, от 13 часа. Планирано беше да участват още представители на здравното и външното министерство, ДАНС, Националното сдружение на общините и държавната фирма “Информационно обслужване”.

 

 

Това, което смути комисарите, беше, че като място на срещата е посочена зала в „Дондуков“ 2. “Предлагам учтиво, но твърдо да откажем тази покана от името на ЦИК. Смятам, че не може да се провежда среща в администрацията на президента по въпроси, свързани с изборите”, коментира секретарят на комисията Севинч Солакова.

 

 

В този момент микрофоните спряха, както непрекъснато се случва на уж публичните заседания на комисията, и не се разбра какви са реакциите на предложението й. Когато се включиха отново, членът на ЦИК Георги Баханов посочи, че подобни срещи винаги са се провеждали в комисията, която се помещава в бившия Партиен дом – точно срещу президентството. А Димитър Димитров напомни, че горе-долу по същото време имат насрочена среща с мисията на международните изборни наблюдатели от ОССЕ.

 

 

След известно чудене как да постъпят, комисарите решиха да отложат решаването на въпроса за по-късно. Когато разговорът беше подхванат отново, Баханов взе думата и посочи, че подобна среща не бива да се провежда на „Дондуков“ 2, тъй като Румен Радев, макар и действащ президент, е също и кандидат за държавен глава. Намеси се и зам.-шефът на ЦИК Росица Матева, която заяви, че комисията е направила стъпки да проведе разговори със здравните власти във връзка с влошаващата се епидемиологична обстановка.

 

 

В крайна сметка, комисарите върнаха отговор, че не могат да приемат поканата поради ангажимента си с мисията на ОССЕ, както и че, в качеството си на независим държавен орган, ЦИК провежда периодично срещи с другите органи, работещи по произвеждането на избори. Решението си те взеха с пълно единодушие.

 

 

ГЕРБ: Радев прави отчаян опит да спаси кампанията си

 

Неочаквано на случилото се реагираха от ГЕРБ. Привечер от партийния пресцентър разпространиха позиция, в която бившите управляващи обвиниха Радев, че е „направил поредния си отчаян опит да спаси своята предизборна кампания, пренебрегвайки отново националните интереси на българските граждани“. Според герберите държавният глава е „привикал“ ЦИК и представителите на общините, за да му „докладват как щели да бъдат организирани изборите в условията на ковид кризата – неща, които не са в неговите правомощия“.

 

 

Те посочиха, че съгласно конституцията и законите на страната правителството отговаря за техническото и финансово обезпечаване на изборния процес, а областните управители и кметовете осъществяват логистиката и организационния процес по места. А накрая нападнаха и служебния премиер Стефан Янев, че „позволява на един кандидат за президент да използва държавните институции и президентския пост за спасяване на имиджа на собственото си провалено правителство и обречената си предизборна кампания“

 

Сега

Политика

More in Политика

ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024
елена п

Елена Поптодорова екзалтирано от САЩ: Подкрепата за Израел е споделена и непоклатима

април 14, 2024
php62c1e4_559x345

Маркет линкс: 46% са разочаровани от политическата ситуация, оценяват с 2,8 кабинета “Денков“

април 12, 2024