Политика

3 офшорки, свързани с Пеевски, излязоха от Досиетата Пандора. Бил е шеф на едната, докато е бил депутат

3 офшорки, свързани с Пеевски, излязоха от Досиетата Пандора. Бил е шеф на едната, докато е бил депутат

big_1b78

 

 

 

Бившият депутат и медиен магнат Делян Пеевски е свързан с три офшорни фирми, за които няма никаква следа в подадените от него имуществени декларации.

 

 

 

Данните за тях са от международното разследване Досиетата Пандора, съобщава сайтът Bird.bg, който е българският партньор на Международния консорциум на разследващите журналисти, в това число и по Pandora Papers. 

 

 

 

Докато е бил свързан с трите компании, включително като директор на една от тях, Пеевски е бил депутат от ДПС в 42-ото Народно събрание и директор на ДАНС.

 

 

Правилникът на Народното събрание изрично забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации. При встъпването си в длъжност всеки народен избраник попълва специална декларация, че не заема несъвместими длъжности.

 

 

 

Депутатите могат да имат собственост в търговски дружества, но трябва да ги декларират.

 

 

 

Досиетата Пандора доказват, че Пеевски е нарушил и това законово изискване, посочва още публикацията на Бюрото за разследващи репортажи и данни.

 

 

 

В неделя стана ясно, че 35 бивши и настоящи държавни ръководители от цял свят са укривали милиони долари в офшорки. Мащабното разследване е основано на информация от милиони изтекли документи.

 

 

 

Разследването Pandora Papers обхваща 11,9 милиона документа, засягащи целия свят. По него са работили 600 журналисти от 117 държави.

 

 

130 лица, сред които повече от 30 водещи политици, са били обект на разследване. Сред тях са кралят на Йордания и чешкият премиер, както и лидерите на Чили, Еквадор и Доминиканската република Себастиан Пиньера, Гийермо Ласо и Луис Абинадер. Сред бившите управляващи изскача и името на експремиер на Великобритания Тони Блеър.

 

 

 

Преди 5 години пък гръмна скандалът с разкритията от „Досиетата от Панама“ (Panama Papers) относно финансовите мерки на офшорни компании и техните крайни бенефициенти. Сред лицата, които изплуваха тогава, имаше и българи.

 

 

 

Данните бяха най-голямото изтичане на секретна информация за офшорни сметки в историята. Над 200 хиляди такива дружества бяха част от разследването на досиетата от Панама.

 

Оф нюз, Bird.bg

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024