Анализи

Daily Express: Путин нанесе майсторски удар върху Европа

Daily Express: Путин нанесе майсторски удар върху Европа

 

putin-nanese-maistorski-udar-varhu-evropa-1

 

 

Може би машинациите на президента Владимир Путин скоро ще дадат плодове: експертите предупреждават, че нарастващата зависимост на Европа от природния газ и въглищата от изток ще доведе до това, че Старият континент ще трябва да се предаде на милостта на Русия, пише британският вестник Daily Express, цитиран от „Фокус“.

 

Кремъл вече беше силно критикуван за сключване на сделката с Германия за изграждане на газопровода „Северен поток 2“, който според някои експерти подкопава националната сигурност на Полша и Украйна. Експертите изразиха подобна загриженост относно неотдавнашната сделка между Русия и Унгария: двете страни подписаха споразумение за период от 15 години за доставките на газ за Унгария чрез „Турски поток“, който минава през Черно море. Сега, когато Европа сега е обхваната от сериозна енергийна криза, някои се опасяват, че Владимир Путин може де факто да стане „енергийният крал“ на континента.

 

 

Спадът в доставките на природен газ за Европа и желанието да се премине към чисти енергийни източници заплашват да поставят Европейския съюз в изключително трудно положение през следващата зима.

Източници на енергия като вятър и слънце, които се характеризират със своята непредсказуемост, може да не са достатъчни, за да осигурят на европейците електричество и топлина през следващата зима. Следователно Европа трябва да търси източници на енергия другаде.

 

Междувременно през последните няколко месеца доставчиците на природен газ и въглища облагодетелстваха азиатския пазар, където търсенето на енергия нараства бързо.

В опит да облекчи енергийната криза преди настъпването на зимата, Европа може да поиска да се обърне към Путин, за да помогне за задоволяване на енергийните нужди на европейците. Междувременно няма гаранция, че Русия ще има достатъчно капацитет да посрещне този внезапен скок в търсенето. Някои експерти предупреждават също, че Русия може умишлено да ограничава доставките на газ и въглища за Европейския съюз, за да използва настоящата криза срещу този блок.

 

 

Според Наташа Тирина, старши анализатор в Wood Mackenzie, Русия може да не е в състояние да осигури внезапния преход на Европа към въглища преди зимата. В интервю за Bloomberg Тюрина заяви следното: „Ако всички европейски комунални услуги преминат към въглища, това ще предизвика рязък скок в търсенето на въглища и Русия сама няма да може да отговори на това търсене в краткосрочен план“. „Това ще изисква доставки от други страни, например от САЩ, но и там има подобна ситуация“, добави тя.

 

 

Не само Европа е изправена пред проблема с недостиг на доставки на енергия и газ. В Китай например избухна сериозна енергийна криза, заплашваща да засегне цялата световна икономика. По-рано през септември Обединеното кралство също получи удар, когато девет малки доставчици на енергия фалираха поради ниското предлагане и нарастващото търсене на газ.

 

Според Кирил Чуйко, ръководител на аналитичния отдел в BCS Global Markets, европейските доставчици на електроенергия отчаяно искат да осигурят доставки на въглища и газ от изток. В момента обаче руските интереси са съсредоточени в Азия. „Русия намалява износа на въглища за Европа от няколко години, откакто ЕС затваря въглищни електроцентрали“, каза Чуйко. Той добави, че за Русия ще бъде трудно да пренасочи доставките си към Европа, „защото има договори с азиатски клиенти“ и възможностите за транспортиране са ограничени.

 

Междувременно Европейският съюз все още не се е обърнал официално към Кремъл с искане да му предостави допълнителни доставки на ресурси. В четвъртък, 30 септември, руските представители заявиха, че не са получавали такива искания. Те направиха това изявление, след като Bloomberg написа, позовавайки се на източници в две руски компании, че европейците искат повече доставки на въглища. Министерството на енергетиката на Русия съобщи: „Министерството на енергетиката на Руската федерация не е получило никакви искания от Китай и европейските държави по въпросите за увеличаване на износа на въглища от Русия“.

 

По-рано през септември експертите предупредиха, че тази енергийна криза може да превърне отоплението в един вид „лукс“. Според Крис Харви, експерт по централно отопление в британската компания за радиатори Stelrad, компаниите в цялата страна са затихнали в очакване на това, което предстои: „Мисля, че като много производствени компании в Обединеното кралство, ние гледаме на предстоящата енергийна криза с голямо безпокойство. Ако зимата отново се окаже студена – както се случи с предходната зима, която остави запасите от газ в нашите складове на критично ниско ниво – може да се върнем към дните, когато централното отопление в жилищни сгради беше лукс, достъпен само за богати хора, а не в модерно удобство, без което мнозина вече не могат да си представят живота си. “

 

„Това ще бъде тревожен момент за много от нашите клиенти, които, предвид увеличаването на цените на потребителския газ, може да помислят два пъти за първи път в живота си, преди да включат радиаторите в домовете си тази зима.“

 

Факти бг

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023