ОБЩЕСТВО

Какви помощи от държавата има до Нова година?

Какви помощи от държавата има до Нова година?

 

86d3dd59041a44d284095d1dad00af1a

 

 

 

България за пръв път е във вълна без локдаун, поради което икономическите последици на пандемията минаха леко на заден план.

 

 

 

Въпреки това правителството продължава да разпределя средства под формата на помощи за засегнати служители, фирми и родители. Паралелно с това тече кандидатстване и за допълнителната подкрепа от 300 лв., с която служебният кабинет се опитва да потуши пожара на поскъпналите енергоносители, пише Сега. Какви финансови помощи са налични за хората на прага на втората пандемична зима?

 

 

 

Запази ме+

 

От 11 ноември отново е отворена мярката, по която се изплащат компенсации за служители в принудителен неплатен отпуск заради временни ограничения. Те имат право да получат 75% от осигурителния си доход за юли. Тази подкрепа вече се полага и на самоосигуряващите се, чиято дейност е спряна заради извънредната обстановка – една категория, която в началото на пандемията беше изключена от почти всички мерки.

 

 

 

Трябва да се има предвид, че тази помощ се полага само за 90 работни дни тази година. Последното издание на мярката покрива неплатен отпуск, ползван между 7 септември и 31 декември. Кандидатстването вече е само онлайн, а компенсациите се изплащат от НОИ. Осигуреното финансиране е 100 млн. лв., а очакваният обхват – 60 000 работници, служители и самоосигуряващи се. Всичко за схемата – на страницата на Агенцията по заетостта.

 

 

 

За родители

Родителите на деца до 14 години, които не посещават училище, детска ясла или градина поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ в случай, че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични.

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв.

 

 

 

В случай, че дистанционното обучение е въведено за срок над 10 работни дни от месеца, помощта се получава в пълния й размер. Ако ограниченията са за срок от 6 до 10 работни дни от месеца, за семейства с едно дете размерът на помощта е 325 лв., а за семейства с две и повече деца размерът на помощта е 487,50 лв. При въведени ограничения до 5 работни дни от месеца за семейства с едно дете размерът на помощта е 162,50 лв., а за семейства с две деца – 243,75 лв.

 

 

 

При тази помощ има някои условия. Средният доход на човек в семейството трябва да е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв. Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.

Право на такава финансова подкрепа имат родителите, които са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или неговият размер е по-нисък от 975 лв. Помощта може да се ползва и от самоосигуряващи се, които не могат да работят поради противоепидемичните ограничения.

 

 

 

Кандидатстването за тази подкрепа се прави най-късно до края на месеца, следващ този, за който са въведени ограничения. Тъй като училищата масово затвориха през октомври, то засегнатите родители трябва да имат предвид, че могат да искат компенсации до края на този месец. За ноемврийските дни, разбира се, срокът за кандидатстване ще бъде до края на годината.

До момента от тази помощ са се възползвали 53 294 семейства, като тя действа малко повече от година – въведоха я след няколко неуспешни опита през септември 2020 г. За тази година бюджетът на мярката е 103 млн. лв.

 

 

 

Всичко за тази мярка – на страницата на Агенцията за социално подпомагане.

 

 

 

300 лв. за отопление

 

 

Тези дни започна приемът на документи за новата помощ за отопление, която ще се дава на хора, които с малко са изпуснали класическото енергийно подпомагане.

Право да я получат ще имат хората и семействата, които са получили отказ за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон поради превишение на определения диференциран доход с до 30 лева или поради неизпълнение на изискването за 6-месечна задължителна регистрация като безработни в дирекциите „Бюро по труда“. За тях отпускането на помощта ще стане служебно и те няма нужда да подават отново документи.

 

 

 

От тази подкрепа ще могат да се възползват и хората, които отговарят на същите критерии, но не са подали документи в определения за това срок 31 октомври 2021 г. Диференцираният доход се определя според вида на семейството/домакинството и е описан в наредбата за целевата помощ за отопление.

 

 

 

Заявленията за тази помощ се подават до 23 ноември, като е възможно това да стане и онлайн. В заявлението се декларират доходите от април до септември, като към него трябва да бъдат приложени и служебни бележки за дохода. Препоръчително е кандидатите да посочат банкова сметка, тъй като сумата ще се изплати еднократно през декември.

 

 

 

За тази мярка правителството отдели 15 млн. лв., като се очаква с тези средства да бъдат подпомогнати 50 000 домакинства. Всичко за помощта – на страницата на Агенцията за социално подпомагане.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

IMG_20211205_225050

И това, ако е живот….Да си депутат с функция кенефопридружител

декември 5, 2021
мсМСphppts3zt_800x

Ето го списъкът на кабинета „Петков“ министър по министър

декември 5, 2021
big_1090

Любен Дилов, ГЕРБ: Бойко Рашков е човек, който разделя обществото, не го щем за министър

декември 5, 2021
big_big_big_big_8_4_

Петър Волгин: Озаптете Кирил Петков

декември 5, 2021
big_big_screensh45

Дават ви на НАП, ако теглите 10 хиляди лева от банката

декември 5, 2021
da7f3cfa0d9d9c1d4612660c40cbcc69

Кой кое министерство взима?

декември 5, 2021