Русия

Напрежение: Русия дебне US бойни кораби в Черно море

Напрежение: Русия дебне US бойни кораби в Черно море

 

67a8a96e826ae058a2b281dde749b9e2

 

 

Русия провежда военни учения в Черно море. Това става на фона на присъствието в акваторията му на два американски бойни кораба, което я дразни, отбелязва Ройтерс.

Вчера руският президент Владимир Путин каза, че въоръжените сили на страната му могат да наблюдават командния кораб от военноморските сили на САЩ „Маунт Уитни“ „през бинокъла или на мушката на (своите) системи за отбрана“, и се оплака от дейностите на НАТО близо до руските граници.

Днес Черноморският флот на Руската федерация съобщи, че негови кораби са отработили унищожаване на вражески цели и системите за противовъздушна отбрана са били поставени в бойна готовност в базите в Новоросийск и в анексирания Крим. „Те унищожиха въздушни цели на условен противник с противовъздушни ракети и артилерийски огън“, се казва в комюникето.

Русия по-рано предупреди западните държави да не изпращат военни кораби в Черно море и да не приближават крайбрежието на Крим – полуострова, който тя анексира от Украйна през 2014 г. Русия счита Крим за своя територия, но полуостровът е смятан от международната общност за част от Украйна, отбелязва Ройтерс.

Вчера американските ВМС казаха, че командният кораб „Маунт Уитни“ е пристигнал в Истанбул и че скоро ще се присъедини към други плавателни съдове в Черно море, по-конкретно към военния кораб „Портър“, за да засили още повече сътрудничеството между военноморските сили на САЩ и НАТО.

Днес Кремъл опроверга информация на американската медия „Политико“ за струпване на руски войски в близост до Украйна, като я нарече „нискокачествен фалшификат“. Русия обаче решава сама къде да дислоцира свои войници на собствената си територия, подчерта в същото време той.

Според „Политико“ сателитни снимки, направени вчера, потвърждават наскорошни съобщения, че Русия отново струпва войски и оръжия по границата си с Украйна, както вече направи през пролетта на тази година. Самата Украйна обаче отрече да има съсредоточаване на руски войски близо до източната й граница.

„НАТО винаги е нащрек и рутинно следи движенията на руските военни сили. Важно е да бъде гарантирана прозрачност и да се избягва грешна преценка“, каза представител на алианса.

Русия многократно обвини НАТО в провокативни действия в близост до границите й. Алиансът твърди, че е твърдо решен да укрепи сигурността на своите страни членки в близост до Русия, като се аргументира, че тя е анексирала Крим и оказва подкрепа на сепаратистите в Източна Украйна, цитира дир.бг.

Русия

More in Русия

rusia-plati-dalga-si-v-dolari-za-da-ne-falira-1

Русия плати дълга си в долари, въпреки че Западът блокира над 60% от валутните й резерви

май 1, 2022
медведев-730x411

Медведев върна Германия към Втората световна война и я предупреди с „печален край“

април 28, 2022
b33c2f93469b6d0dcc327eba803a3c5a

Путин заплаши с „мълниеносен отговор“ всяка намеса

април 27, 2022
РУСИЯphpwe62be_800x

Русия обяви при какви условия ще възобнови доставките на газ за България и Полша

април 27, 2022
1010x570

Путин: Нямаме нищо общо със събитията в Буча, но знаем кой и как извърши тази провокация

април 26, 2022
cc870a8877de190d631df3c2e3fc333c

Честитка от „Газпром“: Русия спира от утре газа за България

април 26, 2022