Русия

Напрежение: Русия дебне US бойни кораби в Черно море

Напрежение: Русия дебне US бойни кораби в Черно море

 

67a8a96e826ae058a2b281dde749b9e2

 

 

Русия провежда военни учения в Черно море. Това става на фона на присъствието в акваторията му на два американски бойни кораба, което я дразни, отбелязва Ройтерс.

Вчера руският президент Владимир Путин каза, че въоръжените сили на страната му могат да наблюдават командния кораб от военноморските сили на САЩ „Маунт Уитни“ „през бинокъла или на мушката на (своите) системи за отбрана“, и се оплака от дейностите на НАТО близо до руските граници.

Днес Черноморският флот на Руската федерация съобщи, че негови кораби са отработили унищожаване на вражески цели и системите за противовъздушна отбрана са били поставени в бойна готовност в базите в Новоросийск и в анексирания Крим. „Те унищожиха въздушни цели на условен противник с противовъздушни ракети и артилерийски огън“, се казва в комюникето.

Русия по-рано предупреди западните държави да не изпращат военни кораби в Черно море и да не приближават крайбрежието на Крим – полуострова, който тя анексира от Украйна през 2014 г. Русия счита Крим за своя територия, но полуостровът е смятан от международната общност за част от Украйна, отбелязва Ройтерс.

Вчера американските ВМС казаха, че командният кораб „Маунт Уитни“ е пристигнал в Истанбул и че скоро ще се присъедини към други плавателни съдове в Черно море, по-конкретно към военния кораб „Портър“, за да засили още повече сътрудничеството между военноморските сили на САЩ и НАТО.

Днес Кремъл опроверга информация на американската медия „Политико“ за струпване на руски войски в близост до Украйна, като я нарече „нискокачествен фалшификат“. Русия обаче решава сама къде да дислоцира свои войници на собствената си територия, подчерта в същото време той.

Според „Политико“ сателитни снимки, направени вчера, потвърждават наскорошни съобщения, че Русия отново струпва войски и оръжия по границата си с Украйна, както вече направи през пролетта на тази година. Самата Украйна обаче отрече да има съсредоточаване на руски войски близо до източната й граница.

„НАТО винаги е нащрек и рутинно следи движенията на руските военни сили. Важно е да бъде гарантирана прозрачност и да се избягва грешна преценка“, каза представител на алианса.

Русия многократно обвини НАТО в провокативни действия в близост до границите й. Алиансът твърди, че е твърдо решен да укрепи сигурността на своите страни членки в близост до Русия, като се аргументира, че тя е анексирала Крим и оказва подкрепа на сепаратистите в Източна Украйна, цитира дир.бг.

Русия

More in Русия

путинbig_302

Путин: Искам писмени гаранции, че НАТО няма да се разширява на изток

декември 2, 2021
big_big_6210

Путин: Разполагането на ракети в Украйна е преминаване на „червените линии“ и „натискане на спусъка“

ноември 30, 2021
путин-виц5e_pqpv22

Путин: Ще отговорим адекватно на военната активност на НАТО край нашите граници

ноември 19, 2021
i-rusia-razrabotva-nov-vid-covid-lekarstvo-1

И Русия разработва нов вид COVID лекарство

ноември 11, 2021
97b5761a72747c82c81d100f3b37dce0

Путин разпореди „Газпром“ да увеличи доставките за Европа

октомври 27, 2021
54772c66f43edbd34a62beb37f82a00b

Локдаун в Москва за 10 дни

октомври 21, 2021