Катастрофи

Нова криминална версия в Северна Македония за автобуса-ковчег, проговори и главният прокурор

Нова криминална версия в Северна Македония за автобуса-ковчег, проговори и главният прокурор

big_1078

 

 

Имало ли в автобуса-ковчег химикали за производство на хероин. Става дума за химикал, който е високозапалим.

 

Питането е отправено от най-голямата опозиционна партия в РС Македония ВМРО-ДПМНЕ, съобщи БГНЕС.

 

 

„Дали укриваният наркотрафик от страна на властта не е причина за нещастието и 45-те загинали в България. Никой в държавата не отговаря на съмненията, че в изгорелия автобус в България е превозван високозапалим химикал, който се използва за производство на хероин. Дали точно тези химикали не са причината за бързото възпламеняване на автобуса, но и на мантинелите край пътя“, попитаха от ВМРО-ДПМНЕ и поискаха отговор на въпроса, защо 140 пъти въпросният автобус е прекосил държавната граница без разрешение. Според опозицията „някой от върховете в управлението на държавата защитава „Беса транс“.

 

Какви са версиите за инцидента според главния прокурор на Северна Македония Любомир Йовески?

 

 

„Имаше спекулации за терористичен акт или експлозия с туби от нафта, които се разпространиха в нашите медии. Добре е, че прокурорът Сарафов сложи край на тези спекулации. В действителност и аз мога да дам сведения, че на мястото на инцидента видях няколко туби, които обаче бяха празни и не бяха засегнати от пожара“, заяви Йовевски пред Нова тв. 

„От вашите следователи разбрах къде точно са се намирали тези туби в автобуса – в близост до мотора, а моторът беше най-малко засегнат, защото пожарът е избухнал в предната част на автобуса.

 

От друга страна фактите сочат, че фирмата която е извършила превоза, е имала нередовна документация от една страна, а от друга – може да се каже, че е имало преминаване на пътниците между автобусите във времето за почивка. Да, този автобус няма лиценз, но в случая лицензът не е проблем за тази катастрофа“, каза още той.

 

 

„Ако ние в Македония повдигнем обвинение, при липсата на 44 живота, само за липсата на разрешително, хората ще кажат, че си играем. Сега наш приоритет е да помогнем на българската прокуратура, а когато утвърдим, че тук някой е извършил престъпление, може да има и фалшифициране на определена документация, ние ще ги преследваме“, допълни още Йовевски.
 

Той обясни, че няма да има македонски следователи, които да се бъркат в работата на българската прокуратура.
 

„Но тъй като става въпрос за македонски автобус и македонски граждани, е необходимо да бъдат доставени повече данни на територията на РСМ“, завърши Йовевски.

 

 
При катастрофата на 23-ти ноември на АМ „Струма“ загинаха 45 души, а други 7 бяха ранени. Автобусът бе на македонската туристическа агенция „Беса транс“, чийто лиценз бе отнет поради груби нарушения в работата й.

Катастрофи

More in Катастрофи

big_screensh_7_

16-годишната Иванина загина след гонка с БМВ

ноември 28, 2021
big_big_6236

Журналист от Северна Македония назова причината за катастрофата на „Струма“

ноември 28, 2021
povdignaha-obvinenie-na-tiineidjara-pomlal-20-koli-v-sofia-1

Повдигнаха обвинение на келеша, помлял 20 коли в София – вижте негови СНИМКИ+ВИДЕО

ноември 10, 2021
витков87316102ac994ae7808cc95f097422ac

Светльо Витков оцеля по чудо след зверска катастрофа

октомври 18, 2021
big_1131950

20-годишният Георги е загинал с мотора си

октомври 5, 2021
big_outdoor-2590835_960_720

Жестока катастрофа в София: Миг преди смъртта моторист и спътникът му летят като кукли

октомври 5, 2021