Русия

Путин: Разполагането на ракети в Украйна е преминаване на „червените линии“ и „натискане на спусъка“

Путин: Разполагането на ракети в Украйна е преминаване на „червените линии“ и „натискане на спусъка“

 

big_big_6210

 

 

 

Русия ще плати висока цена, ако използва сила срещу Украйна, предупредиха от Алианса

Остри думи и взаимни предупреждения размениха Русия и НАТО във вторник, предаде Актуално.

 

 

„Ако на територията на Украйна се появят нападателни ракетни съоръжения, времето за полет до Москва ще бъде 7-10 минути. В случай на разполагане на хиперзвуково оръжие – пет минути. Само си представете… Какво ще правим при такъв сценарий? Тогава ще трябва да направим нещо реципрочно срещу тези, които ни заплашват по този начин. И можем да направим това още сега“.

 

 

Това предупреди руският президент Владимир Путин по време на инвестиционен форум в Москва. Той подчерта, че разполагането на подобни военни съоръжения в близост до руската граница ще се разглежда като преминаване на „червените линии“ и „натискане на спусъка“ срещу Русия.

 

 

Путин предупреждава, че Русия съвсем скоро успешно е тествала нова хиперзвукова ракета с морско базиране, която ще бъде въведена в експлоатация в началото на новата година и взима разстоянието до Украйна за 5 минути при скорост девет пъти по-висока от скоростта на звука. Въпреки почти директната заплаха, руският президент изказва надежда, че „ще надделее здравият разум“.

 

 

 

Русия отхвърли опасенията, че готви настъпление срещу украинската територия – придвижването на войските към границата имало чисто отбранителен характер.

 

 

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг от своя страна заплаши Москва с „висока цена, ако отново използва сила срещу независимостта на нацията на Украйна“. Той допусна икономически, финансови и политически санкции срещу Москва. Той говори пред журналисти на влизане за срещата на външните министри от НАТО в Рига, Латвия.

 

 

 

„Имаме различни възможности и през годините, в отговор на предишна употреба на военна сила от страна на Русия срещу Украйна, показахме, че можем да поддържаме тежки икономически и финансови санкции, политически санкции. А също така фактът, че увеличихме присъствието си тук, в региона, както в Черноморския регион, така и в Балтийския регион, във въздуха, по суша или по море, е пряка реакция на руското военно нахлуване в Украйна и незаконното анексиране на Крим“, каза той.

Русия

More in Русия

epa09312807 Russian President Vladimir Putin attends his annual Question and Answer live broadcasted call-in show in Moscow, Russia, 30 June 2021. During the live call-in session Russian President Vladimir Putin directly answers questions from Russia's citizens.  EPA/SERGEI SAVOSTYANOV /SPUTNIK/ KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

„Мудис“: Русия е в дефолт за първи път от Ленин насам, но не е във фалит, хазната й е пълна

юни 28, 2022
кремъл8c699751a08737348cd786e471f5fdd6

Твърденията за руски фалит „не са наш проблем“, обяви Кремъл

юни 27, 2022
сарматx220622063904-800x451.jpg.pagespeed.ic.Mu8ZVztzEa

Добре, всичко свърши! Путин съобщи, че съвременните системи С-500 започнаха да влизат във войските

юни 26, 2022
1010x570 (1)

Путин подписа нов указ, свързан със силната рубла – дали западът ще го приема, си е негов проблем

юни 22, 2022
putin-ruskata-ikonomika-ustoa-na-zapadnite-sankcii-1

Путин с програмна реч в Санкт Петербург: Русия никога няма да тръгне по пътя на самоизолацията

юни 19, 2022
1010x570

Путин подписа указ, с който решенията на Европейския съд по правата на човека вече не важат

юни 13, 2022