Русия

Путин: Разполагането на ракети в Украйна е преминаване на „червените линии“ и „натискане на спусъка“

Путин: Разполагането на ракети в Украйна е преминаване на „червените линии“ и „натискане на спусъка“

 

big_big_6210

 

 

 

Русия ще плати висока цена, ако използва сила срещу Украйна, предупредиха от Алианса

Остри думи и взаимни предупреждения размениха Русия и НАТО във вторник, предаде Актуално.

 

 

„Ако на територията на Украйна се появят нападателни ракетни съоръжения, времето за полет до Москва ще бъде 7-10 минути. В случай на разполагане на хиперзвуково оръжие – пет минути. Само си представете… Какво ще правим при такъв сценарий? Тогава ще трябва да направим нещо реципрочно срещу тези, които ни заплашват по този начин. И можем да направим това още сега“.

 

 

Това предупреди руският президент Владимир Путин по време на инвестиционен форум в Москва. Той подчерта, че разполагането на подобни военни съоръжения в близост до руската граница ще се разглежда като преминаване на „червените линии“ и „натискане на спусъка“ срещу Русия.

 

 

Путин предупреждава, че Русия съвсем скоро успешно е тествала нова хиперзвукова ракета с морско базиране, която ще бъде въведена в експлоатация в началото на новата година и взима разстоянието до Украйна за 5 минути при скорост девет пъти по-висока от скоростта на звука. Въпреки почти директната заплаха, руският президент изказва надежда, че „ще надделее здравият разум“.

 

 

 

Русия отхвърли опасенията, че готви настъпление срещу украинската територия – придвижването на войските към границата имало чисто отбранителен характер.

 

 

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг от своя страна заплаши Москва с „висока цена, ако отново използва сила срещу независимостта на нацията на Украйна“. Той допусна икономически, финансови и политически санкции срещу Москва. Той говори пред журналисти на влизане за срещата на външните министри от НАТО в Рига, Латвия.

 

 

 

„Имаме различни възможности и през годините, в отговор на предишна употреба на военна сила от страна на Русия срещу Украйна, показахме, че можем да поддържаме тежки икономически и финансови санкции, политически санкции. А също така фактът, че увеличихме присъствието си тук, в региона, както в Черноморския регион, така и в Балтийския регион, във въздуха, по суша или по море, е пряка реакция на руското военно нахлуване в Украйна и незаконното анексиране на Крим“, каза той.

Русия

More in Русия

путинbig_302

Путин: Искам писмени гаранции, че НАТО няма да се разширява на изток

декември 2, 2021
путин-виц5e_pqpv22

Путин: Ще отговорим адекватно на военната активност на НАТО край нашите граници

ноември 19, 2021
i-rusia-razrabotva-nov-vid-covid-lekarstvo-1

И Русия разработва нов вид COVID лекарство

ноември 11, 2021
67a8a96e826ae058a2b281dde749b9e2

Напрежение: Русия дебне US бойни кораби в Черно море

ноември 2, 2021
97b5761a72747c82c81d100f3b37dce0

Путин разпореди „Газпром“ да увеличи доставките за Европа

октомври 27, 2021
54772c66f43edbd34a62beb37f82a00b

Локдаун в Москва за 10 дни

октомври 21, 2021