Русия

Путин: Ще отговорим адекватно на военната активност на НАТО край нашите граници

Путин: Ще отговорим адекватно на военната активност на НАТО край нашите граници

путин-виц5e_pqpv22

 

 

 

НАТО проявява подчертано конфронтационно отношение към Русия, като упорито сближава своята военна инфраструктура, но Москва ще отговори адекватно на подобна активност близо до руските граници. Това увери държавният глава на Руската федерация Владимир Путин на разширено заседание на колегиума на външното министерство, предават TACC и Агенция „Фокус“.

 

 

Обръщайки внимание на факта, че възможностите за сътрудничество с Европа се стесняват, тъй като ЕС отблъсква Русия със санкции, той заяви: „Военната инфраструктура на НАТО е до нашите граници“.

Путин отбеляза, че НАТО е разбило всички механизми на диалог.

 

„Разбира се, че ще отговорим адекватно на военната активност на членовете на НАТО по периметъра на руските граници“, увери руският държавен глава.

Но основното, продължи той, е Брюксел да разбере, че намаляването на военно-политическото напрежение отговаря не само на руските интереси, но и на интересите на цяла Европа, както и на целия свят като цяло.

 

 

„Извадиха ги изневиделица, без да обяснят причините, изгониха дипломатите ни. И после се обиждат, че закрихме мисията им в Русия. Е, ако не искат да сътрудничат, не трябва да го правят. Но мисля, че ще им се прииска,“ коментира руският президент.

Според Путин Алиансът вече сигнализира, че би искал да си сътрудничи с Русия. „Но защо изгониха дипломати? Изведнъж, без причина, просто ей така. За тях това спорт ли е или нещо подобно?“, възмути се руският лидер.

 

 

 

 

Действията на западните страни в Черно море „излизат извън рамките“, заяви още президентът на Русия.

 

„Що се отнася до Черно море, последното излиза извън определени граници: стратегически бомбардировачи летят на разстояние 20 км от нашата държавна граница, за тях се знае, че носят много сериозни оръжия“, каза държавният глава.

 

Путин обърна внимание на факта, че действията на западните страни изострят ситуацията и не се извършват само в Черно море, но и в други региони, близки до границите на Руската федерация. „Да, ние постоянно изразяваме опасенията си за това, говорим за червени линии, но, разбира се, разбираме, че нашите партньори са много особени и, меко казано, се отнасят към всички наши предупреждения и разговори за червени линии много повърхностно“, заяви президентът.

 

Руският лидер припомни как НАТО се е разширила на изток.

 

„Въпреки факта, че отношенията между Русия и нашите западни партньори, включително Съединените щати, бяха просто уникални, нивото на отношенията беше почти съюзническо, нашите опасения и предупреждения относно разширяването на НАТО на изток бяха напълно игнорирани“, каза Путин и добави, че е имало „няколко вълни на разширяване“ на НАТО.

 

 

„А сега да видим къде се намира военната инфраструктура на блока на НАТО: точно пред нашите граници, а системите за противоракетна отбрана вече са разположени в Румъния и Полша, които могат лесно да бъдат използвани в резултат на факта, че има пускови установки МК-41, като ударни системи“, каза президентът на Руската федерация. Според него „смяната на софтуера е само въпрос на няколко минути“.

 

 

Руската федерация ще отговори адекватно на военната дейност на НАТО в близост до нейните граници, каза руският президент. „НАТО пое инициативата си да разбие всички механизми на диалог. Ние, разбира се, ще реагираме адекватно на военната активност на членовете на НАТО по периметъра на руските граници“, подчерта той.

Президентът подчерта, че Русия не се нуждае от конфликти по западните си граници. „Нашите неотдавнашни предупреждения [към западните страни] все още се усещат и произвеждат известен ефект. Там се появи известно напрежение“, каза той.

 

 

„Трябва това тяхно състояние да се задържи възможно най-дълго, за да не им хрумне да ни уредят някакъв конфликт по западните ни граници, който не ни е нужен. Не ни трябват конфликти“, подчерта Путин.

 

 

Той отбеляза, че Русия трябва да търси сериозни гаранции за сигурността си от Запада. „Наложително е да се повдигне въпросът <…>. Сергей Викторович, необходимо е да се постави въпросът за стремеж към предоставяне на Русия на сериозни, дългосрочни гаранции за осигуряване на нашата безопасност в тази област“, обърна се държавният глава към външния министър Сергей Лавров на заседание на управителния съвет на Министерството на външните работи.

 

Като цяло Путин е загрижен за нарастващия брой конфликти по света. „За съжаление, броят на [регионалните] конфликти и кризисни ситуации в света се увеличава многократно и това изисква повече внимание и бърза реакция“, каза държавният глава.

 

На 10 ноември кораби от ВМС на САЩ пристигнаха в Черноморския регион за участие в многонационалните учения, провеждани от съвместното командване на въоръжените сили на САЩ в Европа. Според Министерството на отбраната на Руската федерация подобни действия се превръщат в дестабилизиращ фактор в региона, една от целите им е военното развитие на територията на Украйна. Руските въоръжени сили непрекъснато следят ситуацията, увериха от Министерството на отбраната.

 

Фокус

Русия

More in Русия

путинbig_302

Путин: Искам писмени гаранции, че НАТО няма да се разширява на изток

декември 2, 2021
big_big_6210

Путин: Разполагането на ракети в Украйна е преминаване на „червените линии“ и „натискане на спусъка“

ноември 30, 2021
i-rusia-razrabotva-nov-vid-covid-lekarstvo-1

И Русия разработва нов вид COVID лекарство

ноември 11, 2021
67a8a96e826ae058a2b281dde749b9e2

Напрежение: Русия дебне US бойни кораби в Черно море

ноември 2, 2021
97b5761a72747c82c81d100f3b37dce0

Путин разпореди „Газпром“ да увеличи доставките за Европа

октомври 27, 2021
54772c66f43edbd34a62beb37f82a00b

Локдаун в Москва за 10 дни

октомври 21, 2021