САЩ

Републиканците в Конгреса на САЩ поискаха налагане на санкции срещу Газпром

Републиканците в Конгреса на САЩ поискаха налагане на санкции срещу Газпром

 

big_24

 

Републиканците в Конгреса на САЩ изпратиха писмо до ръководителя на Държавния департамент Антъни Блинкен, в което призоваха за по-строги санкции срещу Русия чрез включване на Газпром и минни компании в черните списъци, пише Finance.ru.

 

 

 

Политиката на Кремъл на администрацията на Джо Байдън, включително разрешаването на проекта „Северен поток 2“, демонстрира „слабост“, според документ, подписан от висш републиканец от комисията по външни отношения на Камарата на представителите Майкъл Маккол (от Тексас) и цялата републиканска подкомисия. Европа, енергия, околна среда и киберпространството.

 

 

 

Русия продължава „военна намеса“ в делата на Украйна, която е „стратегически партньор“ на САЩ, докато Белият дом не подкрепя „суровата осъдителна реторика с реални действия“, пишат конгресмените.

 

 
„Призоваваме администрацията на Байдън незабавно да обмисли: да увеличи помощта на САЩ за сигурност на Киев и да убеди нашите съюзници и партньори да направят същото. Тази помощ трябва да включва подходящи смъртоносни оръжия и оборудване за противовъздушна отбрана, доставени незабавно “, се казва в писмото.

 

 

 

Освен това авторите на призива настояват за налагане на санкции срещу Газпром, както и ключови сектори на руската индустрия, включително металургия и минно дело.

 

 
Припомняме, че „Газпром“ се превърна практически в единствената голяма държавна компания за суровини, която не попадна под санкционните мерки през 2014 г. Корпорацията, която има монопол върху износа на тръбопроводен газ от Русия, все още може да привлича чуждестранна валута на чуждестранните капиталови пазари, за разлика например от Роснефт, която няма достъп до заеми повече от 14 дни.

 

 

През 2021 г. Газпром излиза на пазара пет пъти със заеми в чуждестранна валута. През януари той пусна 8-годишни еврооблигации за 2 милиарда долара, през февруари – 6-годишни облигации за 1 милиард евро, през юни – 6-годишни облигации за 500 милиона швейцарски франка, през юли – 10-годишни облигации за 1 милиард долара , през 7 ноември – 500 милиона евро

САЩ

More in САЩ

big_1505

Байдън обяви, че обмисля дипломатически бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин през следващата година

ноември 18, 2021
big_screensh_3_

САЩ предупреди съюзниците си в Европа: Гответе се за руско нахлуване в Украйна

ноември 13, 2021
phpnuk3oj_559x345

Съд в САЩ поряза Байдън, потвърди спирането на задължителните ваксинации в големи компании

ноември 13, 2021
5d525f40d835aff04f1ca016f97afb56

Щатски съд поряза Байдън, отмени задължителната ваксинация в големите компании

ноември 6, 2021
kraen-srok-za-vaksinacia-sreshtu-covid-19-do-4-anuari-1

Краен срок за ваксинация срещу COVID-19 – до 4 януари!

ноември 4, 2021
baidan-vs-tramp-voinata-prodaljava-1

Байдън vs. Тръмп – войната продължава

октомври 27, 2021