Политика

Украйна скочи на Румен Радев заради Крим

Украйна скочи на Румен Радев заради Крим

 

Krim2

 

 

Българският посланик в Киев Костадин Коджабашев е бил поканен за разговори в Министерството на външните работи на Украйна, а повод за това са думите на президента Румен Радев, че Крим е руска територия.

 

 

Вчера в телевизионен дебат българският президент в тотално противоречие на официалната позиция на България, ЕС и НАТО заяви, че украинският полуостров е руска територия. Украйна е заявила на българския посланик в Киев, че подобни думи са недопустими и не допринасят за развитието на добрите двустранни отношения между Киев и София.

 

 

„Подчертано бе, че думите на настоящия български президент не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България и рязко противоречат на официалната позиция на София в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на нашата държава в нейните международно признати граници. Очакваме българският президент Румен Радев да опровергае изказването си вчера“, се казва още в текста.

 

 

 

„Посланик Костадин Коджабашев увери непоклатимата позиция на България в подкрепа на териториалната цялост на Украйна, включително Крим като неразделна част от територията на нашата държава, и усилията за деокупация на полуострова, в частност чрез участието на България в Кримската платформа“, се казва в позиция на украинското МВнР. Украинският полуостров Крим беше окупиран от Русия през 2014 година.

 

 

„Крим е Украйна“ – този лаконичен коментар пък направи днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с думи на президента Румен Радев в снощния предизборен дебат в БНТ, пише eurocom.bg.

Политика

More in Политика

big_6313

Сачева: Ако управлявахме ние, щяхме да предложим минималната заплата да е 720 лв.

декември 4, 2021
big_6310

Депутат от ГЕРБ се закани на Петков: Този, който се опита да смени г-жа Фандъкова, ще загази

декември 4, 2021
снегорин-1024x683

Парите за зимно почистване на София са привършили още през септември

декември 4, 2021
big_12612

Асен Василев с леден душ за пенсиите на много пенсионери

декември 4, 2021
big_2ad6

И доц. Мангъров влиза в парламента, но не като депутат

декември 4, 2021
big_4

Овчаров: Хвърлянето на неподготвени хора в политиката води до трагични резултати

декември 4, 2021