Политика

Ангелов и Симидчиев отговориха дали ще има локдаун след изборите

Ангелов и Симидчиев отговориха дали ще има локдаун след изборите

big_screensho_3_

 

 

Водещият на БТВ зададе въпроса, който най-много вълнува обществото: Дали се очаква локдаун след изборите?

 

 

Започнахме да залитаме в побългаряване на сертификатите. Виждате, че всички българи, които влизат в Гърция, се тестват, защото една от европейските държави не признава българските сертификати. Това заяви бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов в „120 минути“ по bTV, цитира Блиц.

 

И добави: „България е единствената държава в света, в която се признава за завършен ваксинационен цикъл на 14-тия ден от първата доза ваксина. В Европа тогава не се дава зелен сертификат. Това е много смущаващо и от медицинска гледна точка“.

 

Пулмологът д-р Александър Симидчиев от своя страна разказа история, която често се случва: „Двама души си взеха фалшиви сертификати. После решиха, че искат да се ваксинират, но не можаха, защото вече бяха регистрирани в системата“.

 

 

По думите му трябва да се даде отговор на много въпроси. „Защо се вземат мерките? Какво значи обществено здраве? Ако масово хората знаеха това, щяхме да сме по-съпричастни като общност“, добави д-р Симидчиев.

 

Водещият зададе и въпрос на специалистите трябва ли децата да се върнат в класните стаи.

 

Симидчиев заяви: „Децата са основно риск за разпространение, а не за тежко боледуване. Принципно ако се менажира добре, всеки риск може да се управлява“.

 

 

А Ангелов каза: „Децата са приоритет и образованието винаги е приоритет. Гледам статистика за периода 26 октомври-22 ноември м.г. От 131 държави опитът за връщането на децата води до увеличение на репродуктивното число с 25%. Много е важно като се вземе решението, да е ясно до какво ще доведе то“.

 

И добави: „Добре е децата от 1 до 4 клас включително да ходят на училище, а другите да ходят по определена схема. Не може децата да плащат цената на всичко, което не се случва в здравеопазването“.

 

Запитан дали след изборите ще има пълен локдаун, пулмологът д-р Симидчиев заяви: „Трудно е да се прави прогноза в толкова динамичен обсег“.

 

Ангелов пък каза: „За да ви отговоря на този въпрос, трябва да имам 15 таблици пред мен. Но мерките, които към момента бяха взети – категорично в тях няма никаква медицинска логика“.

 

 
Доц. Антон Тонев от от Първа клиника по хирургия в Университетска болница „Св. Марина“, който също присъства на разговора, от своя страна отговори: „Имаме много различни системи на здравеопазване в ЕС и, стъпвайки на една мярка, това дава различни резултати. Трябва да се включат много нови мерни единици като брой болни и т.н. Много неща ни убягват и затова се получават различни резултати“.

Политика

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024