Политика

В секция гласуват с хартиени бюлетини, защото СИК забравила да включи машината в контакта

В секция гласуват с хартиени бюлетини, защото СИК забравила да включи машината в контакта

 

phpjnluyi_559x345

 

 

В една секция в страната са преминили към гласуване с хартиени бюлетини, защото членовете на секционната комисия забравили да включат машината в контакта и батерията на устройството се изтощила. СИК решила да се премине към хартиени бюлетини. Когато техникът включил машината, гласуването с бюлетини вече било започнало и затова от ЦИК решили да продължи по същия начин.

 

 

Това стана ясно от брифинг на зам.-председателя и говорил на Централната избирателна комисия Росица Матева и колегата й Цветозар Томов.

 

 

 

Матева обясни, че вчера устройствата, при които е установена повреда, са били 6 и е взето решение в секциите, където трябва да са тези машини, да се гласува с хартиена бюлетина. Днес проблем има при 15 машини.

 

 

 

Петте карти за устройство в секция в Бургас са изчезнали. Вчера те са били в секционната комисия, а днес не са открити. Централната избирателна комисия е взела решение да се гласува с хартиени бюлетини.

 

 

 

До 10:30 ч. е постъпила една жалба от председател на СИК в Смолян, който е работил на 14 ноември, но с решение на РИК е сменен. ЦИК не е уважила жалбата. Постъпила са и 6 сигнала.

 

 

Сред тях от избирател, който е бил извън страната на 14 ноември, подал е заявление, че ще гласува там. Съответно е изключен от избирателните списъци по постоянен адрес и фигурира в списъка на заличените лица, но в крайна сметка е гласувал с декларация, обясни Матева.

 

 

 

Има и сигнал от жена, която живее постоянно в чужбина, намира се в страната, но постоянният й адрес е в Бургас, а тя е в София. Направила е запитване как може да упражни правото си на вот, но това няма как да се случи, защото гласуването става по постоянен адрес.

 

 

 

 

Постъпил е и сигнал за предизборна агитация, но той предстои да бъде разгледан на следващото заседание на ЦИК.

 

 

 

Стана ясно, че избирателите, имащи право на глас на балотажа за президентските избори, са 6 632 375 души. Секциите са общо 13 234, от тях 341 са подвижни. В болниците и социалните институти има общо 181 секции, толкова са и секционните комисии за карантинирани.

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

171172315952409

Посланикът на САЩ за разглобката на властта: Разочаровани сме, но не е наша работа да се месим в тези дискусии

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024