Политика

Герджиков: Възможни са репресии, каквито не сме виждали през последните 30 години

Герджиков: Възможни са репресии, каквито не сме виждали през последните 30 години

big_313

 

 

Честито на победителите, всички се надяваме, че през следващите пет години за доброто на българския народ ще се сбъднат техните обещания, а не моите прогнози от последните седмици. Това заяви проф. Анастас Герджиков след загубата на изборите за президент.

 

 

Ето част от това, което каза той:

 

 

„Искам да благодаря на всички, които помогнаха за това да стигна дотук. Най-напред на Инициативния ни комитет, в който влязоха много достойни хора, на второ място, на нашия щаб заедно с доброволците, които наистина се раздаваха. Искам да благодаря на партиите, които ни подкрепиха, на кандидат-президентите, които между двата тура казаха думи в наша подкрепа и най-вече искам да благодаря на всички български граждани, които гласуваха за нас, и на първия, и след това на втория тур. Ние се кандидатирахме, защото смятахме, че страната има нужда от нас в момент, в който няколко тежки кризи ни измъчват, смятахме, че има начин да преодолеем разделенията и да продължим обединени към изхода от кризата и най-вече защото се притеснявахме, че демокрацията е в опасност.

 

 

 

Ние виждахме това както в лекотата, с която може да се наруши конституцията, така и в това, че са възможни репресии, каквито не сме виждали от 30 години.

 

 

Няколко неща ми попречиха, първо това, че през цялото време нашите съперници вместо да изтъкнат какво са направили през последните пет години или да посочат някакви наши грешки или пък да отговорят на нашите въпроси за техните грешки през последните седем месеца, непрестанно в продължение на 40 дена повтаряха само едно: Вие сте свързани с дадени партии, с дадени хора.

 

 

Няма да споря по това. Само ще кажа, че това не е истински дебат. В същото време през последната седмица се повдигна малко завесата за това как стоят нещата, от отсрещната страна чухме за олигарси, целият държавен апарат работеше за Румен Радев, вътрешният министър му стана говорител. Сигурно и аз имам вина за този резултат. Сигурно е, че няма да поема по пътя на политиката, връщам се в Софийския университет.“

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024