ОБЩЕСТВО

До дни започва експериментът с децата от 1 до 4 клас, Денков издаде нова заповед

До дни започва експериментът с децата от 1 до 4 клас, Денков издаде нова заповед

big_2059

 

Министърът на образованието проф. Николай Денков издаде нова заповед относно учебния процес за децата от 1. до 4. клас. Вижте я ТУК.

 

 

В общините, където заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 хиляди души, има доставени тестове и са взети всички предпазни мерки, няма да се допуска ротация на класовете и учениците ще ходят присъствено.

 

 

 

Децата от 1 до 4 клас всъщност не могат да се върнат в училище през следващата седмица, а вероятно и в близките две. Въпреки уверенията на министрите, че това ще се случи от 10 ноември, от официалните заповеди става ясно, че това няма да се случи.

 

 

За да се върнат малките ученици в клас, трябва да падне заболеваемостта, която в момента е изключително висока почти навсякъде – над 900 на 100 000 души. Условието е стане почти двойно по-ниска – 500 на 100 000 души. Според прогнозните изчисления на математика проф. Николай Витанов пикът на активните случаи на заболели и на смъртността ще е за изборите, които ще състоят в следващите две недели.

 

 

Ако на тестване са съгласни по-малко от 50% от родителите, цялата паралелка продължава да учи дистанционно.

 

 

В най-новата заповед на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков се нарежда за учениците от 1 до четвърти клас да не се прилага ротация и те не се включват в изчисляване на процента паралелки за ротация.

 

 

От МОН съобщиха в петък, че най-късно до 12.00 часа на 8 ноември родителите на учениците от първи до четвърти клас, които се обучават в електронна среда, трябва да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни тестове или могат да представят валиден документ, че детето е преболедувало COVID-19.

 

 

Децата ще бъдат тествани в класната стая от медицинско лице и/или от преподавател или непедагогически специалист, определен от директора. Допустимо е участието също на доброволци – родители, медиатори, представители на БЧК и на други специалисти, които разполагат със зелен сертификат.

 

 

Изключение ще се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. За целта те ще попълват специална декларация, в която се ангажират да правят тестовете в дните, определени за тестване на останалите ученици, да водят детето си в училище само след отрицателен резултат от теста и да предават използвания тест в училище.

 

БНр, Лупа бг

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
милошев

Наш професор: Учените разработват метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

април 16, 2024