Катастрофи

Журналист от Северна Македония назова причината за катастрофата на „Струма“

Журналист от Северна Македония назова причината за катастрофата на „Струма“

 

big_big_6236

 

 

Продължава търсенето на истината за причините, довели до трагедията на магистрала „Струма”, при която загинаха 45 души. Според медии в Северна Македония причината за трагедията е корупцията, предаде Нова.

 

Дълъг е списъкът от нарушения с автобуса ковчег.

Коментира Атанас Величков, главен редактор на сайта „Трибуна”

 

 „След като автобусът е минал 100 пъти границата без редовни документи, най-вероятно става въпрос за корупция, за подкупи, за контактите на фирмата, за контакти с властта”, коментира пред NOVA  Атанас Величков, главен редактор на сайта „Трибуна. „Пробойната е системна, според мен. Не може държавата да не извършва контрол върху автобусния транспорт, особено международния. Някой не си е свършил работата. Институциите трябва да разберат кой е той или коя група хора и да си понесат отговорността”, коментира Величков.

 

 

„Започват бюрократични еквилибристики. Винаги някой друг трябва да реши проблемът”, смята Величков.

 

Оказа се, че собственикът на автобусната фирма също е пътувал с фаталната група. Собственикът на македонската туристическа компания „Беса транс“ Беким Хаджиу, чийто автобус катастрофира на АМ „Струма“ пожела на загиналите да бъдат приети в Рая от Аллах, предаде БГНЕС.

 

 

„Аллах да изпрати в Рая загиналите. По-скорошно оздравяване на ранените. Тези думи изричам със съжаление и наранено сърце. Те бяха част от нашето семейство, защото винаги, когато сме пътували, считахме пътниците за част от нашето семейство. Четири дни бяхме заедно в Истанбул и тогава разбрах, че повечето от тях и преди са пътували с нас на екскурзии с автобуси в Истанбул“, каза Хаджиу.

 

 

 

„Тези изпитания са за Аллах и вярвам, че са приети от всеки вярващ. Волята му не може да се промени нито за миг и ние искаме Аллах да не ни подлага на изпитания“, заяви още собственикът на „Беса Транс“, който за първи път призна, че е бил част от групата, която е била в Истанбул.

 

 

 

При катастрофата на 23 ноември загинаха 45 души, а други 7 бяха ранени. Преди няколко дни министерството на транспорта на Северна Македония отне лиценза на компанията поради груби нарушения в работата на „Беса транс“.

 

 

Катастрофиралият автобус не е имал разрешително за извършването на международен транспорт, а дежурните на ГКПП митничари не са го проверили, защото „системата е работила бавно“.

 

 

 

В Северна Македония очакват останалите петима пациенти в „Пирогов”, оцелели при трагедията, да бъдат върнати в страната още в понеделник.

 

Близките на загиналите и на пострадалите ще получат материална помощ от държавата.

 

Катастрофи

More in Катастрофи

171000372017483

5-годишно дете е с опасност за живота след тежката катастрофа край Бургас, в която загина майка му

март 9, 2024
катастрофа

Мъж е с опасност за живота, след като пиян и дрогиран шофьор блъсна колата му в София / СНИМКИ

февруари 4, 2024
avtobus-blasna-zhena-trotoar-i-124

Тежка катастрофа с автобус 94 в София – блъсна жена на тротоар и дипломатическа кола / СНИМКИ

януари 16, 2024
владая

Тежка катастрофа между три коли край Владая, полицаите вадят заклещена жена

януари 14, 2024
170395177682495

Трагедия: Жена загина в Сунгурларско след удар в дърво, двете й внучета са тежко пострадали

декември 30, 2023
170360941615598

Черна Коледа: Стана ясно кое е загиналото момче в тежката катастрофа край Враца, единствено дете в семейството

декември 26, 2023