Политика

И прокуратурата се задейства за 228-те машини за гласуване, от „Сиела Норма“ я опровергаха

И прокуратурата се задейства за 228-те машини за гласуване, от „Сиела Норма“ я опровергаха

 

phpnxo3rh_559x345

 

 

Прокуратурата се задейства покрай машините за гласуване, които се намират в склад на „Карго Партнърс“. От държавното обвинение съобщиха днес, че късно в петък в Софийската градска прокуратура е постъпил сигнал от търговско дружество „Сиела Норма“, вносител на устройствата за машинно гласуване (СУЕМГ) на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и за Народно събрание, в който се излагат твърдения за неправомерни действия от страна на служители на МВР.

 

 

 

Дежурен прокурор незабавно е възложил проверка на Държавна агенция „Национална сигурност“, която да се извърши в срок до 48 часа. Изискана е и информация от Централната избирателна комисия.

 

 

 

Уточнява се още, че прокурори са връчили писма на представители на ГД „Жандармерия“-МВР, охраняващи въпросния склад, „с оглед предоставяне на информация, необходима за изясняване предмета на започналата проверка“, съобщават от държавното обвинение.

 

 

Съвсем различна се оказа информацията от обявената от прокуратурата.

 

 

Не сме пускали сигнал срещу МВР заради машините. Това заяви пред Евроком Веселин Тодоров от фирмата Сиела Норма, която е доставчик на устройствата за гласуване.

 

 

Той подчерта, че сигналът му е срещу председателя на ЦИК, а не срещу ГД „Национална полиция“ или друга структура на Министерството и категорично отрече за изпратен сигнал до прокуратурата срещу хора от МВР.

 

 

 

По-рано днес главният секретар на МВР Петър Тодоров коментира пред БНР, че „машините, които са предвидени за изборите, са вкарани в склада на фирмата, а тези 228 машини не са вкарани в този склад, както беше оповестено“. Те били на отделен прицеп, запечатани в метален контейнер. „Оставени са извън склада в запечатан контейнер, не са вкарани и омешани с останалите машини, които ще се използват за изборите“, заяви той.

 

 

 

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заведе медии пред склада на „Карго Партнърс“ и обяви, че там има 228 машини, които не са сертифицирани за вота, и с тях се готвят изборни манипулации. А днес Борисов попита като няма да правят нищо с тези 228 машини, защо са в този склад. „И защо държавата ги пази. Единственият гарант сега е министър Бойко Рашков“, заяви Борисов.

БСП пък използва случая, за да обяви, че ситуацията доказва необходимостта от това да се броят контролните разписки от вота, за да няма съмнения за манипулации.

Политика

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024