ОБЩЕСТВО

Кантарджиев: Чака ни увеличение на смъртните случаи

Кантарджиев: Чака ни увеличение на смъртните случаи

big_ftyff

 

 

 

През тази и следващата седмица ни очаква увеличение на смъртните случаи, това прогнозира по bTV проф. Тодор Кантарджиев.

 

 

 

Специалистът обясни, че това е следствие от броя на случаите, а тези с фатален изход идват след пика на разпространението на вируса.

 

 

Той се съгласи с мнението на здравния министър Стойчо Кацаров, че ковид се е превърнал в бедствие. „Никога не сме имали толкова много активни случаи“, заяви професорът.

 

 

 

Кантарджиев подчерта също, че не е привърженик на локдауна. На въпрос на водещите дали връщането на учениците в клас ще увеличи фатално случаите на коронавируса, той отговори така: „Фатално? Не, но има риск за увеличаване на случаите“.

 

 

Пикът с най-голям брой починали заради епидемията от коронавирус в България ще е на 17 ноември, 3 дни след изборите.

 

 

Това сочи прогнозен модел, разработен от влиятелния Институт за здравни показатели и оценка (IHME) към Университета на Вашингтон.

 

 

 

Според “Вашингтон пост” същия модел ползва и Белият дом. Според прогнозата всички налични COVID легла ще са необходими на 12 ноември. IHME прави сценарии за развитието на пандемията в близо 50 страни.

 

 

 

 

Според прогнозите за България през следващите 10-ина дни ще навлезем в пореден пик на епидемията и в страната може да се очакват по над 200 отчетени смъртни случая дневно, достигайки 211 на 17 ноември, предава 24 часа.

 

 

 

Американците работят по три сценария за развитие на епидемията във всяка държава в зависимост от налагането и спазването на противоепидемичните мерки. Често пъти обаче техните предвиждания се променят рязко с всяка актуализация.

 

 

 

 

От IHME уточняват, че това са общият брой на починалите, в който влизат и тези, загубили живота си вследствие на коронавируса, но без да са включени в националната статистика. Докладваните официално жертви на COIVD към 17 ноември ще са 211, а заедно с неотчетените – 360, прогнозира институтът, финансиран от Бил Гейтс.

 

 

 

За 7 ноември, последната прогноза на IHME (от 29 октомври) за България е за 185 починали средно на ден, а реалното число е 158. След това смъртните случаи ще започнат да намаляват до средно 80 отчетени към 1 януари и 40 към 1 февруари.

 

 

 

Междувременно германският институт “Робърт Кох” публикува друго изследване, в което се търси обяснение защо заразените в Германия растат с бързи темпове в последните дни, въпреки значителния брой ваксинирани. В края на миналата седмица всеки ден хората с СОVID-19 са над 35 000 дневно, а починалите са между 150 и 160.

 

За сравнение – в България към момента седмично умират по 158 души на милион, а в Германия – по 9 на милион.

 

 

 

 

Сравнението по заразени също не е в наша полза – 4430 на милион срещу 1971 на милион в Германия.

В Германия 67% от жителите вече са напълно ваксинирани и това обяснява ниската смъртност в сравнение с високия брой болни.

 

 

 

 

Институтът “Робърт Кох” обаче задава въпроса: защо тогава числата отново се покачват и в момента са дори по-високи, отколкото през същия период на миналата година? Отговорът е, че роля играят най-вече два фактора.

 

 

 

Първо: мерките в страната вече са много по-леки. Така например за разлика от есента на 2020 г. сега баровете и клубовете са отворени, а ограничения на контактите няма.

 

 

 

Второ: делът на неваксинираните все още е висок. На този фон “Роберт Кох” повиши оценката си за риска при неваксинираните и онези, които все още не са напълно ваксинирани, от “висок” на “много висок”. Затова и според допитвания мнозинството от германците подкрепят въвеждането на задължителна ваксинация.

 

 

 

 

В Израел, където съществува същия феномен – голям брой ваксинирани, но и растеж на случаите, вече заговориха за четвърта бустерна доза. Според статистиката в страната обаче става ясно, че над 90% от постъпилите в болница са били или неваксинирани, или хора, чиято ваксина е била поставена преди поне половин година. “Повечето хора в Израел избраха ваксинацията – става дума за около 5,6 милиона с две дози и 4 милиона с трета. Това ни извади от четвъртата вълна”, казват властите в страната.

 

Би ти ви, Епицентър

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

Обява за продажба на къща и парцел в Родопите взриви мрежата

май 6, 2024
extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024
IMAGE_13975557_40_0

Румънска реч оглася Слънчев бряг, украинки решиха проблемите на търговците / ВИДЕО

май 5, 2024
christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024