Политика

Кацаров: Ситуацията е критична! Нужно е общо действие

Кацаров: Ситуацията е критична! Нужно е общо действие

 

39a315ecd32ddf9fac5427a8b172daaa

 

За национална мобилизация и единомислие призова здравният министър Стойчо Кацаров, който даде общо изявление за медиите заедно с представители на съсловните организации

 

 

Ситуацията е критична, изправени сме пред една огромна заплаха и за това е нужно общо действие. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров след среща с представители на съсловните организации Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, както и на национално представителните пациентски организации.

 

 

 

„Искаме да изразим общата си загриженост и да отправим призив към целия наш народ от името на всички хора, които са ангажирано в здравната система. Може да сме имали различия по някои въпроси, но по отношение на COVID и начина, по който да можем да се справим, нямаме различия. Искаме нашето общо послание да стигне до всички хора в страната. Изправени сме пред една огромна заплаха и за това е нужно общо действие, посочи Кацаров.

 

 

Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ заяви, че около 45% от медицинските сестри са имунизирани, но за съжаление 35 000 сестри не достигат в системата. Възрастните колеги са пенсионирани, млади няма. Тя призова – пазете се, за да пазим нас.

 

 

310 души са починали с COVID-19 през последното денонощие. Това е най-голямата смъртност за ден, отчетена от началото на пандемията у нас. 6007 са новозаразените или това са 12% от направените близо 50 000 теста.

 

 

 

Над 102 000 са вече активните случаи на болестта в страната. В болници се лекуват 8030 души, като 669 от тях са в интензивни отделения.

 

 

 

„Страхът се бори със знание. Това знание трябва да се предоставя по достъпен и разбираем начин, за което считам, че понякога сме длъжници. Тук не виждам една много важна институция – Изпълнителна агенция по лекарствата, тя трябва да влезе в ролята си за тази позакъсняла образователна кампания“, коментира шефът на фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова. По думите й само апелът вече няма да свърши работа – трябва ни план, който да включи всички медицински съсловия, за да преборим страха. Според нея числата са красноречиви – над 90% от хоспирализираните не са ваксинирани.

 

 

Иван Маджаров, председател на БЛС коментира, че щом 99% от лекарите по света твърдят едно нещо и само 1-2% твърдят обратното, е редно да се замислим, че мнозинството е право.

 

Обръщам се към всеки един човек – ние не искаме да ви навредим. Оставете конспирациите и да се съсредоточим върху проблемите сега. Ние страдаме със всеки свой пациент, посочи той.

Нека поставим науката пред конспирацията, завърши той.

 

Очаквайте подробности

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024