СВЯТ

Лавров: Европейският съюз да плати на Беларус, за да спре потоците мигранти

Лавров: Европейският съюз да плати на Беларус, за да спре потоците мигранти

big_470

 

 

 

Кремъл има изисквания за миграните. Руският външен министър Сергей Лавров предложи днес Европейският съюз да окаже финансово съдействие на Беларус, за да го окуражи да спре преминаването на мигранти в блока, предада Ройтерс, цитирана от БТА.

Кризата е била обсъдена по телефона и от президента Путин и беларуския му колега Александър Лукашенко, предаде беларуската държавна агенция Белта. Двамата са изразили загриженост от струпването на полски войски в района, и са дискутирали действията на Полша спрямо цивилните.

Хиляди мигранти са се струпали в Беларус в близост до полската граница, а някои от тях използват лопати, за да разрушат гранична ограда. Кризата, която продължава от месеци насам, ескалира и породи призиви за засилване на санкциите на Запада срещу Минск.

Полша и Европейският съюз обвиниха Беларус, че организира и направлява мигрантския поток, за да дестабилизира съседа си. Но Лавров каза, че Европейският съюз трябва да бъде последователен в начина, по който третира трети страни, използвани от мигранти, за да влязат в блока.

Той посочи споразумението от 2016 г., съгласно което Европейският съюз предостави финансови средства на Турция, която обеща да връща мигранти и бежанци, преминаващи през Егейско море, за да влязат нелегално в Гърция.

Лавров каза, че Европейският съюз може да направи същото с Беларус.

Държави, от които в Европейския съюз влизат бежанци, „трябва да бъдат третирани по един и същи начин“, каза Лавров.

„Вчера, по време на определени политически дискусии на експертно ниво, беше казано: защо когато бежанци идваха от Турция, Европейският съюз отпусна финансиране и те останаха в Република Турция? Защо да не е възможно да се помогне по същия начин и на Беларус?“, заяви Лавров.

Не стана ясно кои политически дискусии има предвид той.

Изказването на руския външен министър бе направено на брифинг в Москва, в който участваше и секретарят на Ватикана за отношенията с държавите – архиепископ Пол Ричард Галахър.

Руска медия цитира Галахър, който призова европейските власти да предприемат действия, за да намалят тежестта на хуманитарната криза, създадена от отблъскването на мигрантите.

По-рано днес Кремъл каза, че е загрижен за събитията на беларуско-полската граница и похвали специалистите от близкия си съюзник Беларус за отговорната, по израза на руските власти, работа там.

На пресконференция днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва поддържа тесен контакт с Минск по въпроса и призова всички страни да се държат отговорно.

СВЯТ

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024