ОБЩЕСТВО

Мангъров: Затварянето само удължава агонията. Бустер на бустера е абсурд и безумие! ВИДЕО

Мангъров: Затварянето само удължава агонията. Бустер на бустера е абсурд и безумие! ВИДЕО

 

doc-mangarov-za-fakti-zatvaraneto-samo-udaljava-agoniata-zadaljitelnata-vaksinacia-e-fashizam-1

 

 

„Аз не съм политически ангажиран с никого“. Категоричен бе инфекционистът доц. Атанас Мангъров пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

 

 

На въпрос от водещата Маринкова дали не е ангажиран с „Възраждане“, той отговори така: „По-скоро те споделят моите виждания. Аз не съм с тях, те са с мен. Винаги съм бил с хора, които споделят моите виждания. От самото начало (б.р. на пандемията от коронавирус) аз говоря едно и също нещо и просто от време на време около мен идват хора, които се присъединяват, но аз не съм бил в никоя партия досега“.

 

 

Доц. Мангъров бе наш гост, за да коментира новия вариант на вируса – Омикрон, както и като цяло продължаващото развитие на коронавируса по цял авят.

 

 

„Това, което съм казал е, че този вирус така или иначе ще мине през цялото население на земното кълбо. Колкото и да се страхуваме, колкото и да се затваряме и крием, той ще мине през всички нас, независимо дали сме ваксинирани или не. И неваксинирани, и ваксинирани едва след като го изкарат ще получат този траен имунитет, който всички искаме да имаме“, защити една от основните си тези инфекционистът.

 

 

За Омикрон и произтичащото от него затваряне на страните от Европейския съюз за хора идващи от Южна Африка, той каза следното: „В момента това, което се случва, показва, че нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено. Една от причините за това протрахиране на този епидемичен процес са неадекватните мерки – това затваряне, което само удължава агонията. Ако ние бяхме действали по нормалния начин, както досега при всички други събития, може би нещата щяха да са другояче“.

 

 

 

„За новия вариант Омикрон е характерно, че той е с коренно мутирал спайк протеин, като за да се получи такава мутация трябва да има мутационен натиск. Този мутационен натиск се осъществява от масовото прилагане на ваксините, защото те предизвикват образуване на антитела срещу най-стария спайк протеин – китайския вариант, и всъщност вирусът в стремежа си да оцелее и да продължи да се разпространява търси начини да заобиколи антителата, които са насочени към спайк протеина на най-стария вариант“, коментира доц. Атанас Мангъров.

 

 

 

Той уточни, че за да разберем дали имаме случаи на новия щам и в България трябва да правим генно секвениране на изолатите от вируса. По думите му това е трудоемка процедура, но имаме условия за нея.

 

 

 

„Най-вероятно този вариант не е дошъл от Южна Африка, а си го е имало в другите страни по света“, изрази предположение инфекционистът.

 

 

 

По отношение на ваксините срещу COVID-19, медикът заключи следното: „Очевидно действието на тези ваксини изветрява много бързо и се получават ваксинални пробиви“. Според него научната общност си затваря очите за това.

 

 

 

Той предполага, на база данните, които има, че Омикрон е вариант, който протича по-леко. Доц. Мангъров намира прилики между март 2020, когато COVID-19 се превърна в тема номер 1 навсякъде по света, и реакциите след скорошната поява на новия вариант.

 

 

 

„Аз мисля, че този вариант вече е у нас. Това не е нов щам, това е нов вариант“, уточни инфекционистът.

„Епидемичният процес следва един и същ ход навсякъде – с обостряния и със затишия. Това, че случаите тук намаляха, не се дължи на въвеждането на зеления сертификат, а на естествения ход на епидемията“, смята той.

 

 

 

Той защити тезата си, че високата смъртност у нас – вследствие на боледуването от вируса, се дължи на това, че много от хората в нашата страна имат придружаващи заболявания.

 

 

 

Според него целта на зеления сертификат е хората да бъдат накарани да се ваксинират.

 

 

„Това е природно бедствие, с което ние трябва да се научим да живеем. Хората, които са най-застрашени, трябва да се пазят. За съжаление се каза, че когато хората се ваксинират, те са защитени. Оказа се, че не е точно така“, коментира медикът.

 

 

Инфекционистът е на мнение, че идеята за бустер на бустера – в контекста на ваксинацията, каквато има във Великобритания, е „имунологичен абсурд и безумие“.

 

 

 

„Задължителна имунизация, каквато се опитват да въведат в Австрия, е фашизъм. Който иска да се ваксинира, нека се ваксинира“, заяви още доц. Мангъров.

 

 

 

На въпрос какво наблюдава той сред пациентите си, които са с COVID-19 и сред които има и деца, доц. Атанас Мангъров отговори по следния начин: „На децата, които имат COVID, обикновено им няма нищо. В момента от 110 легла имаме по-малко от 60 болни в момента“.

 

 

 

„Ако продължаваме по този идиотски начин, ние унищожаваме децата си. За децата този вирус не е проблем, те трябва да ходят на училище, на градини, на лекции, на всичко. Трябва да живеят нормално“, каза към края на участието си инкфеционистът.

 

 

Целия разговор между Лили Маринкова и доц. Атанас Мангъров можете да гледате във видеото:

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024