Политика

МВР удари купувачи на гласове в три региона, „цъфнаха“ хилядарки, списъци и реклама за ГЕРБ

МВР удари купувачи на гласове в три региона, „цъфнаха“ хилядарки, списъци и реклама за ГЕРБ

e1ed8ed20_kupuvane_glasove

МВР спъна действията на купувачи на гласове от три общини – Провадия, Белослав и Долен чифлик. Иззети са 60 хиляди лева, тетрадки с имена и ЕГН-та. Над 10 души са задържани. Открито е доказателство, че са раздадени над 230 000 лева за Провадия, Белослав и Дългопол.

Снимките са повече от красноречеви, а ето и какво още допълват от полицията:

 

 

На 11.11.2021 г е проведено СПО по линия на противодействие на престъпления свързани с политическите права на гражданите в община Провадия община Белослав и община Долен чифлик, както и на територията на град Варна. Общо обезпечените адреси са 27, като се извършват претърсвания на 22 адреса, задържани са 14 лица.

 

 

При претърсването и изземването са намерени голямо количество пари около 50- 60 хиляди лева в различна валута, тетрадки, с описани имена на населени места, списъци с лица и ЕГН, вероятно гласоподаватели, иззети са и рекламни материали на политическа сила „ГЕРБ“ компютърни конфигурации, телефони, флаш памети. Работата по СПО продължава и с претърсване в кметствата в селата Петров дол, Блъсково, Бозвелийско и Градинарово с цел проверка на постъпили данни затова, че кметовете на тези населени места са оказвали натиск да се гласува за определена политическа сила.

 

 

 

 

Намерена е тетрадка с описани пари 48000 лв за община Аврен, за община Провадия на  обща стойност 146000 лв, за община Белослав – 15400лв, за община Дългопол – 23100 лв, общата сума възлиза 231 800 лв.

 

 

 

 

Сериозни нарушения на изборното право разкри вътрешният мининстър Бойко Рашков при посещението си в Кърджали.

 

 

„Разбрах, че някои от българските граждани от турския етнос са заплашвани, че ако не гласуват за ДПС, ще им бъдат възстановени българските имена, което надхвърля всякакви очаквания. Тези хора надхвърлят риториката отпреди 40-50 години, което е жалко“. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков.

 

 

Стотици са избирателите, чиито имена са влезли в списъци за гласуване с подвижни секции в региона. В тях са включени хора без ТЕЛК и дори такива с високо кръвно налягане. За първи път в Кърджали научавам, че има практика кметове да изготвят списъци на хора, които да гласуват с подвижна секция, но не по установения ред“, посочи Рашков. Той допълни, че дори има издавани медицински удостоверения, които не отразяват реалното здравословно състояние на лицата, както и фалшиви удостоверения за ТЕЛК, а примерите са за цялата страна, пише още 24rodopi.com.

 

 

 

“Като че ли политическите партии в региона си позволяват доста повече, отколкото законът предвижда. Не може да се правят списъци с избиратели, по отношение на които съответните ТЕЛК не са издали документ, по силата на който един гражданин може да придобие правото да гласува с подвижна секция. Има няколкостотин души в няколко общини в района, по отношение на които бях информиран, че се правят списъци от комисии, назначени от съответните кметове и там са включени лица, които например са с малко по-високо кръвно“, каза още Рашков.

 

 

 

Вътрешният министър заяви още, че взаимодействието между органите на МВР и прокуратурата в региона е на добро ниво, но от държавното обвинение проявяват „особено поведение относно дела за купуване и продаване на гласове“.

 

 

„Съмнявам се. Чух от колегите в дирекцията, че прокуратурата не съдейства в достатъчна степен. Смятам например, че не е необходимо по някои от тези дела, един прокурор да бъде наблюдаващ до обяд, а друг – следобед. Освен това по тази категория дела реакциите трябва да бъдат малко по-бързи, за да се знае какво ще се случи с преписката и делото по отношение на задържането на едно лице, за което в МВР са събрани данни, че е участвало в престъпление против политическите права на гражданите“, допълни министър Рашков.

 

Frognews.bg,

24rodopi.com

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024