Политика

Правителство до Коледа, Кирил Петков ще бъде предложен за премиер

Правителство до Коледа, Кирил Петков ще бъде предложен за премиер

 

a10fa5518ead4ea499270e346361db69

 

 

До Коледа трябва да има правителство

 

 

Това заяви Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ пред bTV . Според нея всички коалиционни партньори са готови за обща работа. По думите ѝ БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ са подготвени за 4-годишен мандат.

 

 

„Ние не заставаме зад досегашния модел на квотите и политическите назначения. След като знаем политиките и целите – ще изберем хората, които да ги постигнат. Ако някой от нашите коалиционни партньори има по-добро предложение от служебен министър или ние имаме такъв експерт – ще се решава на база експертиза“.

 

 

 

На въпрос кога се очаква да бъде подписано коалиционно споразумение, Бориславова обясни, че предстои да започнат разговорите на лидерско ниво за бъдещото правителство и кои да са лицата, които ще станат министри.

 

 

„Успоредно преговорите ще продължат до изчистването на протоколите, съставени в края на всяка една работна среща на експертите. Надявам се, че с бързи темпове да подпишем коалиционно споразумение“, допълни тя.

Бориславова уточни, че „Продължаваме промяната“ ще предложат Кирил Петков за премиер и Асен Василев за финансов министър. Тя уточни, че това не е ултиматум и ако има по-добри кандидатури, те ще се съобразят с тях.

 

 

 

Представителят на ПП и бъдещ депутат коментира, че не вярва разговорът за министерски постове да препъне преговорите.

 

 

Относно участието в преговорите на Румен Овчаров и Емилия Масларова от страна на БСП, Бориславова коментира: „Ние изпратихме покани до лидерите и те прецениха кои лица е най-добре да се включат. Тези лица не са кандидати за постове, те са експерти. Не сме спрели никого, за да има компетентен дебат“.

 

 

 

Тя посочи, че единственото условие за кандидат-министрите е да няма съмнение за тях относно почтеността им и че не са участвали в корупционни схеми.

 

 

В сфера „Правосъдие“ бъдещите коалиционни партньори са се разбрали да подпишат декларация, с която да поискат оставката на главния прокурор Иван Гешев за системно неизпълнение на служебните задължения. Постигнато е и съгласие за реформиране на дейността на КПКОНПИ.

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024